NAV-Figyelő 24. hét: adó lett a háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díjból Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A járvány miatt 2021. december 31-ig újabb fizetési kedvezmények érvényesíthetőek. További kedvezmények léptek életbe a szochóban, és a tanulószerződés alapján kifizetett díj is szochó-entes lett.

1. Szociális hozzájárulási adó kedvezmény érvényesíthető

A munkaerőpiacra lépő személyt munkaviszonyban foglalkoztató kifizető a munkaviszonyra tekintettel fizetendő adóból adókedvezményt vehet igénybe.   2021. június 10. napjával bővült a munkaerőpiacra lépőnek számító, adókedvezménnyel foglalkoztathatók köre.

Munkaerőpiacra lépőnek számított ezidáig, akinek a foglalkoztatása kezdete előtti háromnegyed évben (275 nap) legfeljebb három hónapig (92 napig) volt munkaviszonya, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonya. Most ez a kör bővült azokkal, akinek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben (183 nap) volt legfeljebb három hónap (92 nap) munkaviszonya, illetve egyéni, társas vállalkozói jogviszonya.

A munkáltatók 2021. december 31-ig létrejött munkaviszony esetében a kedvezőbb szabályok alapján kapják meg a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolást.

Az igazolást a NAV

  • a biztosítotti bejelentés után, a foglalkoztatás kezdete utáni hónap 10-éig hivatalból,
  • biztosítotti bejelentés hiányában pedig a havi bevallásban tett kérelemre állítja ki és küldi meg elektronikusan a munkáltatónak.

szochó-kedvezmények2.2021. december 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők

Így a NAV egy alkalommal

  • legfeljebb 5 millió Ft összegű adóra, maximum 6 havi fizetési halasztást vagy 12 havi részletfizetést engedélyezhet pótlékmentesen,
  • nem természetes személy adózó adótartozását, egy adónemre legfeljebb 20 %-ban, maximum 5 millió Ft összeghatárig mérsékeli,

ideértve a levont jellegű kötelezettségeket is.

Fontos, hogy ha ilyen kedvezményt szeretne kérni, akkor a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolnia kell, hogy

  • a fizetési nehézsége a veszélyhelyzetre vezethető vissza,
  • a mérséklésnél pedig azt, hogy tevékenysége a veszélyhelyzetre visszavezethető okok miatt lehetetlenülne el.

Az ilyen típusú kérelem 2021. december 31-ig terjeszthető elő az általános szabályok szerint.

3. 2021. július 1-től teljesen megváltozik a háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj kezelése

A fenti időponttól háztartási munkavégzés bejelentésekor fizetendő ezer forintos regisztrációs díjat adóként kezeli a NAV. Mindez hatással lesz azokra az eljárásokra is, amikor a NAV egy döntésnél vagy igazolásnál figyelembe veszi az adótartozásokat.

4. Nyári diákmunka

szochó-kedvezményekA nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében. A diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles. Az Szja mértéke 15 %, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, melyet szintén a munkáltató von le.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat arról, hogy idén nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, nem kell szochót fizetni a tanulószerződés alapján kifizetett díj után, valamint a hónap végéig a járvány miatt igazolási krelmeket különesen méltányosan bírálja el a NAV. Megismerheti az OSS-rendszerben történő regisztráció részleteit, a friss feketelistákat, és az adótraffipax-információkat is.

szochó-kedvezmények

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek