NAV-figyelő, 26. hét: július 1-től 17,5 %-ra csökken a szocho


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szocho mértékének változása miatt módosul az Szja tv., az Ekho tv. és a Katv. is. Elismert harmadik állam lett Törökország, továbbá értesítésre számíthatnak a mulasztó „komások”.

1. Július 31-ig jelenthetik be szankciómentesen az adózók a kezelőszemélyzet nélkül automataberendezéseiket

2019 április 13-tól hatályos jogszabályi rendelkezések alapján az automataberendezést üzemeltető adózó köteles a NAV-hoz elektronikus úton bejelenteni az automataberendezés üzemeltetésével kapcsolatos egyes eseményeket és adatokat. Ilyen automataberendezések lehetnek például az parkolóautomaták, az önkiszolgáló autómosó automaták és a könyvautomaták is.

A bejelentés teljesítésére a NAV az AVTOMATA elnevezésű adatlapot rendszeresítette. A NAV közleményének további részleteit itt olvashatja.

2. Fennáll a viszonosság Törökországgal

Már a Török Köztársaság is az elismert harmadik államok körébe tartozik az Áfa tv. 244. § (2) bekezdés b) pontjának alkalmazásában. Ennek értelmében a Török Köztársaságban letelepedett, illetve ott lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező áfa-alanyok részére is megnyílt a lehetőség a különös szabályok szerinti áfa-visszatérítésre belföldön, azonban kizárólag az Áfa tv. 8/A. számú melléklet 5. pontjában megjelölt ügyletkör vonatkozásában.

Az Áfa tv. XVIII. fejezete szerinti adó-visszatérítés a Török Köztársaságban letelepedett adóalanyok vonatkozásában nem korlátlan, vagyis őket – az Áfa tv. 8/A. számú melléklet 5. pontjában meghatározottak figyelembe vételével –  kizárólag a termékfuvarozási vagy személyszállítási szolgáltatás nyújtása érdekében beszerzett üzemanyag, igénybevett úthasználati szolgáltatás, a gépjármű működtetéséhez, üzemben tartásához beszerzett termék vagy igénybevett szolgáltatás, valamint a kiállításon, vásáron kiállítóként való megjelenés érdekében beszerzett termék, igénybevett szolgáltatás tekintetében illeti meg, feltéve, hogy az említett beszerzések (ügyletek) teljesítési időpontja 2019. május 22. napjára vagy azt követő időpontra esik.

A Török Köztársaságban letelepedett adóalanyok – a más, elismert harmadik államban letelepedett adóalanyokhoz hasonlóan – belföldi adó-visszatéríttetési kérelmeiket az IAFAK jelű nyomtatványon nyújthatják be a NAV-hoz.

A fentiekkel párhuzamosan a Török Köztársaság is vállalta, hogy biztosítja a Magyarországon letelepedett, illetve itt lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező áfaalanyok részére a rájuk Törökországban áthárított áfa visszatérítését, szintén a fentiekben részletezett ügyletek vonatkozásában. A NAV tájékoztatójának teljes szövege itt olvasható.

3 Előzetes értesítés a mulasztó „komásoknak”

A NAV minden hónap utolsó napján fennálló állapot szerint vizsgálja a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA) történő szereplés feltételeit, melynek eredménye alapján a tárgyhónapot követő hónap 10-ig frissíti adatbázisát.

A NAV előzetes értesítést küld azoknak, akik jelenleg szerepelnek az adatbázisban, de a hónap utolsó hetében végzett előzetes vizsgálat szerint valamit elmulasztottak. A kiküldött értesítés lehetőséget ad arra, hogy még időben intézkedhessenek és pótolják a mulasztást, elkerülve ezzel a KOMÁ-ból történő kizárást. A KOMA-ban szereplők előzetes értesítéséről további részleteket itt talál.

A NAV-figyelőben olvashat a hétfőtől hatályos szochó-csökkentés részleteiről, a NAV frissülő feketelistáiról, és arról. Hogy hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.