NAV-figyelő, 2. hét: a szakképzési hozzájárulás alapja a kötelezettet terhelő szochó alapja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a 2108 jelű bevallás nyomtatvány-tervezet és kitöltési útmutatója. Változik a személyi kedvezmény elszámolási módja.

1. Változtak a személyi kedvezmény szabályai

2021. január 1-jétől a személyi kedvezmény szabályai több ponton is változtak.

A személyi kedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe. A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve, a ténylegesen érvényesíthető kedvezmény összege ezáltal változatlan marad.

Ha valakinek több, személyi jövedelemadót, illetve adóalapot csökkentő kedvezmény is jár, meghatározott sorrendben kell azokat érvényesíteni:

1.a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

2.személyi kedvezmény

3.első házasok kedvezménye

4.családi kedvezmény.

A személyi kedvezményt továbbra is az veheti igénybe, aki:

  • súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenved, amelyről orvosi igazolással rendelkezik, valamint
  • rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Nem változik a kedvezmény érvényesítése:

  • év közben adóelőleg-nyilatkozatban kérhető a munkáltatótól, illetve az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőtől, vagy
  • év végén, az adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásban érvényesíthető egy összegben

szakképzési hozzájárulás2. Elérhető a 2108 jelű bevallás nyomtatvány tervezet és kitöltési útmutatója

Fontos változás, hogy 2021. január 1-től a szakképzési hozzájárulás alapja a kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja. Nem kell tehát szakképzési hozzájárulást fizetni, ha a kötelezettet a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján adófizetési kötelezettség nem terheli.

Meg kell azonban azt is említeni, hogy a szakképzési hozzájárulási kötelezettség alapjának változása miatt jelentősen bővül azon juttatások köre, melyeket 2021. január 1-től szakképzési hozzájárulás terhel.

3. Megjelent a 2158-as jelű bevallás nyomtatványképe és kitöltési útmutatója is

A fenti linken elérhető a bevallás tervezet a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó szociálishozzájárulásiadó- és járulékkötelezettségéről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulékkötelezettségéről.

A NAV-figyelőben a fentieken túl a legfrissebb NAV információs füzetekről, feketelistákról, a februárban elszámolható üzemanyagárakról és Brexit-információkról olvashat. Kiderül az is, hol kattog az adótraffipax.

szakképzési hozzájárulás

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek