NAV-Figyelő 30. hét: információs füzetekkel segíti az adóhatóság KATA-átállásban


Részletes tájékoztatók, gyakori kérdések és információs füzetek jelentek meg a KATA átalakítása kapcsán.

A NAV honlapján többféleképpen tájékoztatja az adózókat a KATA átalakítása kapcsán felmerült fontos tudnivalókról, a választható adózási formákról.

Két új információs füzetet adott ki az adóhatóság: Az új KATA-ról, illetve az átalányadózásról. Ezekben a legfontosabb tudnivalók mellett példákat is találunk az adó- és járulékfizetési kötelezettségek kiszámításához.

Az információs füzetek mellett a NAV tájékoztat továbbá a kisadózó vállalkozások teendőiről is, amelyek összefoglalva a következők.

Egyéni vállalkozók esetében

  • Amennyiben a megváltozott, „új” KATA hatálya alá szeretnének tartozni, úgy ezt be kell jelenteniük 2022. szeptember 25-éig.
  • Amennyiben az átalányadózási rendszert szeretné választani a vállalkozó, úgy azt 2022. augusztus 1. és október 31. között jelentheti be, ebben az esetben szeptember 1-jei hatállyal lesz átalányadózó.
  • Amennyiben a vállalkozó semmilyen nyilatkozatot nem tesz, úgy a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

Társas vállalkozások esetében

a KATA a továbbiakban nem választható, ehelyett az egyéni cégek, magánszemély tagokkal rendelkező betéti társaságok és közkereseti társaságok, valamint az ügyvédi irodák vagy a kisvállalati adó (KIVA) vagy a társasági adó (TAO) rendszere szerint kell, hogy adózzanak.

  • Amennyiben a KIVA szerinti adózást választja a vállalkozás, erről 2022. augusztus 31-ig kell nyilatkozni.
  • Nyilatkozat hiányában a vállalkozás a TAO rendszere alá kerül.

A NAV továbbá a leggyakrabban előforduló kérdésekre is válaszolt, így az átállással, nyilvántartásokkal, az új KATA szabályaival, adófizetéssel összefüggő kérdéseket, illetve azokhoz tartozó válaszokat is találhatunk az adóhatóság honlapján.

A legfrissebb NAV-figyelőből emellett az is kiderül, hogy ismét emelkedett a jegybanki alapkamat, közzétették az augusztusra vonatkozó üzemanyagárakat és Adótraffipax is olvasható benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.