NAV-Figyelő 30. hét: információs füzetekkel segíti az adóhatóság KATA-átállásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Részletes tájékoztatók, gyakori kérdések és információs füzetek jelentek meg a KATA átalakítása kapcsán.

A NAV honlapján többféleképpen tájékoztatja az adózókat a KATA átalakítása kapcsán felmerült fontos tudnivalókról, a választható adózási formákról.

Két új információs füzetet adott ki az adóhatóság: Az új KATA-ról, illetve az átalányadózásról. Ezekben a legfontosabb tudnivalók mellett példákat is találunk az adó- és járulékfizetési kötelezettségek kiszámításához.

Az információs füzetek mellett a NAV tájékoztat továbbá a kisadózó vállalkozások teendőiről is, amelyek összefoglalva a következők.

Egyéni vállalkozók esetében

  • Amennyiben a megváltozott, „új” KATA hatálya alá szeretnének tartozni, úgy ezt be kell jelenteniük 2022. szeptember 25-éig.
  • Amennyiben az átalányadózási rendszert szeretné választani a vállalkozó, úgy azt 2022. augusztus 1. és október 31. között jelentheti be, ebben az esetben szeptember 1-jei hatállyal lesz átalányadózó.
  • Amennyiben a vállalkozó semmilyen nyilatkozatot nem tesz, úgy a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

Társas vállalkozások esetében

a KATA a továbbiakban nem választható, ehelyett az egyéni cégek, magánszemély tagokkal rendelkező betéti társaságok és közkereseti társaságok, valamint az ügyvédi irodák vagy a kisvállalati adó (KIVA) vagy a társasági adó (TAO) rendszere szerint kell, hogy adózzanak.

  • Amennyiben a KIVA szerinti adózást választja a vállalkozás, erről 2022. augusztus 31-ig kell nyilatkozni.
  • Nyilatkozat hiányában a vállalkozás a TAO rendszere alá kerül.

A NAV továbbá a leggyakrabban előforduló kérdésekre is válaszolt, így az átállással, nyilvántartásokkal, az új KATA szabályaival, adófizetéssel összefüggő kérdéseket, illetve azokhoz tartozó válaszokat is találhatunk az adóhatóság honlapján.

A legfrissebb NAV-figyelőből emellett az is kiderül, hogy ismét emelkedett a jegybanki alapkamat, közzétették az augusztusra vonatkozó üzemanyagárakat és Adótraffipax is olvasható benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 24.

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.