NAV-figyelő, 33. hét: lakáskiadás, háztartási munka, garázsvásár adózási szabályai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokakat érintő adózási szabályokat ismertetett, részletezett a NAV.

Jövedelemadózás a lakáskiadás után

A NAV a kiadó ingatlanok csúcsszezonjában felhívja a figyelmet a lakáskiadásokkal kapcsolatos, legfontosabb adózási tudnivalókra.

A lakáskiadás főszabály szerint áfamentes, és nem is kell a NAV-nál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie), illetve áfabevallást beadnia annak a magánszemélynek, aki külön gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez bevételt. A lakbért, azaz a lakáskiadás bevételét a bérbeadónak megfelelően dokumentálnia kell.

Tekintettel arra, hogy a bérbeadás a leggyakoribb esetekben áfamentes, így számla helyett elegendő számviteli bizonylat kiállítása is, amelynek tartalmaznia kell:

 • sorszám
 • bérbeadó neve, címe, adóazonosító jele
 • bérlő neve
 • bérelt ingatlan címe
 • bérleti díj összege

Fontos kiemelni, hogy amennyiben valaki garázst, utcai vagy mélygarázsban található parkolóhelyet ad bérbe, a tevékenység áfaköteles. Ekkor adószámot kell kiváltani, és számlát kiállítani, valamint áfát fizetni. Évi 12 millió forint bevételig az adószám igénylésekor azonban alanyi adómentesség választható, amelyről a bejelentkezéskor már nyilatkozni kell.

A bérbeadás teljes bevételéből az adóköteles jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.

A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad alkalmazásával állapítja meg az adóköteles jövedelmet a bérbeadó.

Fontos kiemelni, hogy a lakáskiadás során az alábbi tételek is bevételnek minősülnek:

 • a társasház biztosítási, takarítási díja; a közös képviselő díja; a felújítási alapba fizetett összeg
 • a közös költség, még ha az tartalmaz akár vízdíjat, szemétdíjat is
 • a fix összegű bérleti díj, amiben benne van a rezsiköltség is
 • amennyiben a bérbeadó átalánydíjat fizet a közműszolgáltatónak, de bérlője a fogyasztásmérők (órák) szerint fizeti a rezsit, úgy az is

Negyedévenként adóelőleget kell fizetni a megállapított jövedelem után (a bevétel csökkentve a valamelyik módszerrel megállapított költségekkel), és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni.

A bérbeadásból származó jövedelem után kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetni, az adó mértéke 15 százalék.

A háztartási munka szabályai

A NAV tájékoztató kiadványt bocsátott ki a háztartási munka legfontosabb szabályairól, amelyeket mi is összefoglalunk.

A háztartási munka lehet:

 • lakás takarítása,
 • főzés, mosás, vasalás,
 • gyermekek felügyelete, házi tanítása,
 • otthoni gondozás és ápolás,
 • házvezetés,
 • kertgondozás

A fenti tevékenységek csak a háztartás mindennapi életéhez tartozó feltételek biztosítását szolgálhatják, és nem végezheti, aki vállalkozóként vagy más vállalkozás alkalmazottjaként is ezeket végzi. Üzleti céllal háztartási munkára való alkalmazás nem történhet.

A háztartási alkalmazottat (havonta, vagy több hónapra előre), még a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni a NAV-hoz, és havonta 1000 forint regisztrációs díjat kell utána fizetni.

A szabályszerű háztartási munka után nem kell adót és járulékot fizetnie semelyik félnek. Ez a kereset az adórendszeren kívülinek minősül. Fontos, hogy ez csak akkor van így, amennyiben a szabályszerű bejelentés megtörténik, és a háztartási munka valóban megfelel a jogszabályban meghatározott céloknak. Tekintettel a kereset adórendszeren kívüli voltára, a bevételről külön bevallást benyújtani nem szükséges a feleknek, azonban fontos, hogy a háztartási alkalmazott nem lesz biztosított e tevékenysége körében, így biztosítási jogviszonya vagy más foglalkoztatási formából kell, hogy származzon, vagy pedig havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat a feleslegessé vált holmik eladásának adózási szabályairól, a szeptembertől hatályos ekho-könnyítésről, valamint friss adótraffipax-információkról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Drónokkal csempészett cigarettát foglalt le a NAV

Drónokkal csempészett cigarettát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kölcsén – közölte a vámhivatal pénteken.

2023. december 8.

Vagyonfelosztás a tagok között kényszertörlési eljárásban

A kényszertörlési eljárás során sarkalatos pont, hogy az érintett céggel szemben követelés bejelentésére sor kerül-e, illetve a társaságnak van-e fellelhető vagyona. Most adójogi szempontból vizsgáljuk a lehetőségeket.