NAV-figyelő, 33. hét: változás az Online Számla rendszerben


Szeptember 18-át követően a nem megfelelő adatszolgáltatás már nem lesz sikeres.

Szeptember 18-tól változás az Online Számla rendszerben – új ERROR üzenet

Az adóhatóság újból felhívja honlapján a figyelmet az Online Számla rendszer új, ún. ’blokkoló’ ERROR-üzenetének („INVALID_LINE_OPERATION”) bevezetésére.

Szeptember 18-át követően a nem megfelelő adatszolgáltatás már nem lesz sikeres, ezért a NAV kiemeli, hogy érdemes még időben felkészülni a változásra.

Az új ERROR-üzenet, ami az adatszolgáltatások egységesítését és az adattisztaság növelését célozza, 2023. február 9. óta már tesztelhető.

Az Online Számla rendszer módosított, aktuális interfészspecifikációja elérhető magyar és angol nyelven az Online Számla tesztrendszerének felületén és a GitHubon is.

Az adóhatóság végül, a bevezetés időpontját a visszajelzések, valamint az eddig beérkezett online számlaadat-szolgáltatások elemzése alapján szeptember 18-ra ütemezte, hogy biztosan elegendő idő álljon rendelkezésre a programok módosításához.

Mivel a változás a bevezetni készült eÁFA-rendszer megfelelő működéséhez is szükséges, ezért a bevezetés nem halasztható.

A NAV által elemzett adatok alapján megállapítható, hogy egyre kevesebb olyan adat érkezik, ami később, a változás következtében már nem lenne befogadható, azonban még mindig vannak olyan adatszolgáltatások, amelyek elbuknának az új validáción, ezért a NAV javasolja, hogy a szoftverfejlesztők a módosítását ne hagyják az utolsó pillanatra.

Az adóhatóság külön tájékoztató levélben is felhívja azoknak a fejlesztőknek a figyelmét, akiknek számlázóprogramjával olyan adatszolgáltatás érkezett az elmúlt időszakban, amely később már nem lesz megfelelő.

Frissülő információs füzetek

A NAV továbbra is folyamatosan aktualizálja a honlapján közzétett információs füzeteket. Az elmúlt hét során a következő tájékoztató anyagokat tették közzé naprakész információkkal:

  • A társasági adó legfontosabb szabályairól szóló tájékoztató,
  • Az innovációs járulék legfontosabb szabályairól szóló tájékoztató,
  • A visszterhes vagyonátruházási illetékről szóló tájékoztató,
  • A gépjármű és pótkocsi megszerzésére vonatkozó illetékszabályokról szóló tájékoztató
  • A szociális hozzájárulási adóról szóló tájékoztató

A NAV-figyelőben a fentieken túl a szeptemberben elszámolható üzemanyagárakról, a megváltozott munkaképességű személyek szochó-kedvezményéről és friss adótraffipax-információkról is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.