NAV-figyelő, 34. hét: a Revolut–számlát is látja a NAV


A tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak nem kell soron kívül, hanem elegendő a teljes bevallási időszak végén benyújtania bevallásait.

Változás az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén

2023. július 15. óta, a nyári adócsomag alapján, a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak, ügyvédnek, szabadalmi ügyvivőnek, valamint közjegyzőnek nem kell soron kívül, hanem elegendő a teljes bevallási időszak végén benyújtania bevallását a NAV-hoz.

Igaz ez mind az áfa-, illetve a szochó- és járulékbevallás esetében is.

Az áfabevallás kapcsán a NAV kiemeli, hogy ha az adózó a korábbi szabályozás alapján már benyújtotta soron kívüli bevallását, akkor azt a NAV elfogadta.

Ezeket a korábbi adattartalomnak megfelelően lehet önellenőrizni, helyesbíteni. Ha a tevékenységét az adózó a szünetelés után folytatja, akkor az űrlapokon a bevallási időszak kezdeténél a tevékenység megkezdésnek dátumát, azaz a szüneteltetés megszűnését követő napot kell feltüntetni.

Nem csak a hazai bankszámlákra lát rá az adóhatóság

A NAV közleményében tájékoztat arról, hogy aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat arra, hogy bankszámlájára inkasszó kerül, és tévhit az, amely szerint a külföldön vezetett bankszámlák mentesek lennének a hatósági eljárás alól.

Mivel adóvégrehajtási szempontból az országhatárok átjárhatók (nemzetközi egyezmények és EU-s jogforrások alapján), a NAV kérhet inkasszót például az egyre népszerűbb, Revolut bankszámlákra is, melyek esetében a litván adóhatóság az illetékes. Az adóhatóság közleményében kiemeli, hogy erre már volt példa, amikor is sikeresen tudták a Revolutnál vezetett bankszámlát hatósági eljárás alá vonni a nemzetközi együttműködés keretében.

Mint jelentő pénzügyi intézmény, a Revolut is szolgáltat adatokat a litván adóhatóságon keresztül, így a behajtási jogsegély alól a Revolut számlákra elhelyezett jövedelem, vagyon sem kivétel, ahogyan más, külföldi bankszámla sem.

A NAV-figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat talál.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).