NAV-figyelő, 35. hét: Harmadik állambeli munkavállalók szochó kedvezménye


2023. augusztus 14-től azok a munkavállalók, akik harmadik állam állampolgárai, nem tekinthetők a jövőben munkaerőpiacra lépőnek.

Munkerőpiacra lépő külföldiek szochó-kedvezménye – szigorítás

2023. augusztus 14-től azok a munkavállalók, akik harmadik állam állampolgárai, nem tekinthetők a jövőben munkaerőpiacra lépőnek, így utánuk a munkáltató már nem érvényesítheti a munkaerőpiacra lépők utáni szociális hozzájárulási adókedvezményt.

A harmadik állam állampolgárára tekintettel kiállított igazolás 2023. augusztus 14-e után már nem vehető figyelembe, de a kedvezmény még egész augusztusra érvényesíthető.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint, ha a munkavállaló az érvényesítési időszak alatt munkahelyet vált, az új kifizető az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, akkor is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos.

A harmadik állam állampolgára után augusztusra a kedvezményt az új kifizető is érvényesítheti, akkor is, ha a munkáltatóváltás 2023. augusztus 14-én vagy azután történt.

A munkáltató (ideérve az új kifizetőt is) azonban szeptemberre már nem érvényesíthet kedvezményt harmadik állam állampolgárának minősülő munkavállaló után, a korábban kiállított igazolás alapján sem.

Frissülő információs füzetek

A NAV közzétette a 2023-ban alkalmazandó szabályokkal kiegészített információs füzetét a nem uniós és uniós egyablakos rendszerre, valamint a platformokra vonatkozó áfaszabályokról, amely elérhető az adóhatóság honlapján.

Az aktualizálást a kétéves választáshoz kötöttség kapcsán augusztusban hatályba lépő jogszabályváltozás indokolta, amely alapján nyilatkoznia kell az uniós egyablakos rendszerből kilépő adóalanynak arról, hogy a regisztrációkor jogosult volt-e az adminisztrációs könnyítésre vonatkozó kivételes szabályok alkalmazására.

Korszerűsített nemzeti importrendszer

Az Uniós Vámkódex előírásai alapján a nemzeti vámhatóságok között, illetve a gazdálkodók és a vámhatóság között elektronikus adatcsere, adattárolás és adatfeldolgozás az elvárt, amelynek következtében Magyarországon a tervek szerint 2023. szeptember 18-án vezetik be az új nemzeti importrendszert.

A nemzeti importrendszer korszerűsítésének egyik legfontosabb eleme az átállás az Uniós Vámkódexhez kapcsolódó rendeletek, vagyis a felhatalmazáson alapuló jogi aktus és végrehajtási aktus – UVK-FJA és UVK-VA B. melléklete szerinti adatkövetelményekre.

Az átálláshoz kapcsolódó technikai információk elérhetők az openkkk.nav.gov.hu weboldalon, míg az eddig érkezett szakmai és informatikai kérdések, és az azokhoz kapcsolódó, a hatóság által adott válaszok a NAV honlapján kerültek közzétételre.

A NAV-figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat talál és információkat az 23EGYREG elnevezésű nyomtatványról.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.
2021. szeptember 1.

Minden a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak szochó-kedvezményéről (1. rész)

A szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény (a továbbiakban: adókedvezmény, vagy FEOR kedvezmény) már több, mint 8 éve megtalálható a magyar jogszabályi rendszerben, de átfogó, a jogszabályi rendelkezéseken túl a hatósági hozzáállást és a gyakorlati részleteket is bemutató cikk még nem jelent meg ezzel kapcsolatosan.