NAV-figyelő, 35. hét: így kell kiszámolni a szakképzési hozzájárulást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV az ellenőrzési tapasztalatok alapján felhívta a figyelmet a szakképzési hozzájárulás számítása során elkövetett hibákra. Ezen túl a nyugdíjasok foglalkoztatásának új szabályait tisztázta a hatóság.

1. Mit rontunk el a szakképzési hozzájárulás számítása során?

A NAV az ellenőrzési tapasztalatok alapján felhívja a figyelmet a gyakori hibákra, melyeket az adózók a szakképzési hozzájárulás számítása során elkövetnek. Gyakran előfordul ugyanis, hogy míg a szociális hozzájárulási adó számításánál kedvezményt érvényesíthet az adózó, ezt a kedvezményt már nem veheti figyelembe a szakképzési hozzájárulás számítása során. További jelentős hiba, ha nem vesszük figyelembe, hogy a tanulószerződéssel foglalkoztatott munkavállaló tanulószerződése hónap közben szűnik meg és ezért a szakképzési hozzájárulásból figyelembe vehető kedvezmény csak időarányosan vehető figyelembe.

Részletes tájékoztatás itt.

2. Hogyan változik a nyugdíjas foglalkoztatás?

A NAV tájékoztatójából megtudhatjuk a részletes szabályokat a biztosítási jogviszonyra vonatkozóan.

3. NAV bankszámlaszámok

Múlt heti összefoglalónkban már jeleztük, hogy a NAV bankszámlalistája kiegészült a bevándorlási különadó bevételi számlával. Most az IBAN számokat tartalmazó lista is frissítésre került ennek megfelelően, így már külföldi bankszámláról is tudjuk teljesítési a bevándorlási különadó fizetési kötelezettséget.

4. Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához

A frissített adatlapok itt találhatók.

5. Újabb ADÓVILÁG

A 2018/10. számban a következő témákkal ismerkedhetünk meg közelebbről:

 • Elektronikus adózás – vízióból valóság
 • A távértékesítésre vonatkozó uniós szabályok változása
 • Út az étel- és ital automaták online adatszolgáltatásáig
 • Mit kell tudni a virtuális játékosoknak az adókötelezettségről
 • A virtuális tevékenységből származó jövedelem ellenőrzése
 • Többes jogviszony a társadalombiztosításban
 • A támogató eljárás alapvetései, valamint a ’T1041 bejelentés és a ’08-as bevallás eltéréseinek rendezése támogató eljárás keretében
 • Képzési költségek a személyi jövedelemadó rendszerében 
 • A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról
 • Gyakran ismételt kérdések az Online Számla rendszerrel kapcsolatban
 • Jogi esetek – bírósági gyakorlat

  6. Határozatok listája

Frissítésre került az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagynoi korlátozó intézkedések listája.

7. Lefoglalt dohánygyártmányok

Az év első 7 hónapjában több, mint 1,3 milliárd forint értékben foglalt le a NAV cigarettát, egyéb fogyasztási dohányt és finomra vágott fogyasztási dohányt. Részletes adatok itt.

8. Új szereplők a feketelistán

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

9. Útmutatók lejárt élettartama

A 3010/2018. útmutató összefoglalja, mely útmutatók lettek érvénytelenítve.


Kapcsolódó cikkek

2018. augusztus 27.

NAV figyelő, 34. hét: csalók és feketelistások

A bevándorlási különadó bevételi számlával egészült ki a NAV számlaszámok listája. Az adóhatóság közzétette a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók és a bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók listáját is.
2018. augusztus 21.

NAV-figyelő, 33. hét: adóváltozásokat ismertet a NAV

A hatályba lépett kata- szja- és szocho-kedvezmények mellett a bevándorlási különadó szabályait is értelmezi a NAV. Az adóhatóság ismerteti az online pénztárgép-használat nyolc leggyakoribb hibáját is.
2018. augusztus 13.

NAV figyelő 32. hét: Mentor Program és üzemanyagárak

Nyilvános adózói fórumokat rendez a NAV a Mentor Program keretében. Kihirdette az adóhatóság a szeptemberben alkalmazandó üzemanyagárat is, amelyről jó tudni, hogy alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget.
2018. augusztus 6.

NAV figyelő 31. hét: sok a szabálytalan büfé a Balatonnál

Az adóhatóság idén kiemelten ellenőrzi a strandokat és a büféket a Balatonnál. A háromezer vizsgált vállalkozás közül minden negyediknél találtak szabálytalanságot – derül ki a NAV tájékoztatójából. Az adóhatóság közölte a második negyedévig lefoglalt dohánytermékek értékét is.
2018. július 30.

NAV-figyelő, 30. hét: mikor méltányos a NAV?

A NAV köteles méltányosságot gyakorolni törvényi felhatalmazása céljának megfelelően, amennyiben az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek – erről szól a NAV friss tájékoztatója. Az adóhatóság ezen túl illetékügyekben nyújtott átfogó tájékoztatást.