NAV-figyelő, 37. hét: fontos szabályokat magyaráz a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A héten az adóhatóság elmondta, miként változott a bejelentett részesedés fogalma, illetve hogyan kell elszámolni az értékcsökkenési leírást ingatlan-bérbeadéskor.

1. Bejelentett részesedés

  1. augusztus 25-től módosult a bejelentett részesedés Tao tv. szerinti fogalma. A NAV tájékoztatója részletesen bemutatja a változást, melyet példával is szemléltet.

A 2018. augusztus 24-éig hatályos szabályok értelmében, amennyiben az adózó a belföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyben és külföldi személyben (kivéve az ellenőrzött külföldi társaságot) szerzett részesedés mellé további részesedést szerez, akkor e további részesedés csak akkor jelenthető be, ha az adózó az „alap” részesedés szerzését is bejelentette az adóhatósághoz.

A változás értelmében e feltétel a további részesedések vonatkozásában megszűnik, ami azt jelenti, hogy az utóbb szerzett részesedések már nem csak akkor jelenthetők be, ha az adózó a korábban megszerzett részesedését is bejelentette.

További érdekes tudnivalókat is megtudunk ezen a linken.

2. Hogyan kell elszámolni az értékcsökkenési leírást ingatlanbérbeadás esetén?

A NAV tájékoztatója az Szja tv. hatálya alá tartozó adózókra vonatkozik. Az Szja tv. 11. sz. melléklete egyértelműen meghatározza, hogyan számolhatók el a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlan, mint tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása és felújítási költségei. A tárgyi eszköz felújításával kapcsolatban felmerült kiadás a felmerülés évében elszámolható, vagy választható az értékcsökkenési leírás alapjának növelése.

A NAV támpontot is nyújt az értékcsökkenés összegének meghatározását illetően, és összegyűjtötte az ellenőrzési tapasztalatok alapján a leggyakoribb hibákat. Érdemes végigböngészni a listát!

3. Civil szervezetek,

Idén augusztus 31-től érhető el a NAV honlapján a 18EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából kell benyújtaniuk azon szervezeteknek, amelyek a 2019. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak. A benyújtási határidő 2018. október 1.

4. Kik kapták meg szja 1%-os felajánlásunkat?

A 2018. szeptember 14-i állapot szerint készült listában azon szervezetek szerepelnek, melyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2017. adóévi Szja 1%-os rendelkező nyilatkozataikban, és a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott Szja 1%-os összegek összesítve elérik, vagy meghaladják az 1000,- Ft-ot. A listákért kattintson ide.

5. Idén is lesz ADÓKONZULTÁCIÓ!

Idén immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Adókonzultáció!

Az alábbi ízelítőt tette közzé a NAV:

  • A nemzeti adópolitika sikerei, közép- és hosszú távú tervezés
  • Egyszerűsítések az adózásban
  • A “célkereszt” bemutatása, azaz hogyan segíti a NAV a jó adózók érdekeit, hogyan hasznosítja hatékonyan a rendelkezésére álló adatokat
  • Tanácsadói szemmel

Az idei esemény is a „Big4” bevonásával kerül megrendezésre.

Részletek és jelentkezés itt.

6. ÁNYK-kisokos

Ismét frissítésre került a NAV tájékoztatója, melyben összefoglalja az ÁNYK alkalmazásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, gyakorlati tanácsokat.

7. Múlt heti feketelistások

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

8. Határozatok listája

ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

9. Koncertkalendárium

A Pénzügyőr Zenekar szeptember 21-én és 22-én, a Szent István téren várja az érdeklődőket.

10. HIRDETMÉNY

…büntetőeljárás során készült határozat kézbesítéséről.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2018. augusztus 27.

NAV figyelő, 34. hét: csalók és feketelistások

A bevándorlási különadó bevételi számlával egészült ki a NAV számlaszámok listája. Az adóhatóság közzétette a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók és a bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók listáját is.
2018. augusztus 21.

NAV-figyelő, 33. hét: adóváltozásokat ismertet a NAV

A hatályba lépett kata- szja- és szocho-kedvezmények mellett a bevándorlási különadó szabályait is értelmezi a NAV. Az adóhatóság ismerteti az online pénztárgép-használat nyolc leggyakoribb hibáját is.
2018. augusztus 13.

NAV figyelő 32. hét: Mentor Program és üzemanyagárak

Nyilvános adózói fórumokat rendez a NAV a Mentor Program keretében. Kihirdette az adóhatóság a szeptemberben alkalmazandó üzemanyagárat is, amelyről jó tudni, hogy alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget.