NAV figyelő, 37. hét: minden az iskolakezdési támogatásról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iskolakezdési támogatásról és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésről adott teljes képet a NAV.


1. Igaz már elkezdődött, de…. minden az iskolakezdési támogatásról

A 2016. december 31-éig hatályos Szja szabályok alapján béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállalónak iskolakezdési támogatás címén juttatott jövedelemből gyermekenként, tanulóként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó rész.

Annak ellenére, hogy az iskolakezdési támogatás kikerült a béren kívüli juttatások köréből, és egyes meghatározott juttatásként kell idén már kezelni, ugyanúgy adható az arra jogosult személyeknek.

Arról, hogy ki jogosult a támogatásra, itt olvashat.

2. Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés

A 91. információs füzetből az alábbi kérdésekre kapunk választ:

  • Ki a biztosított személy?
  • Ki jogosult a biztosítottakon túl egészségügyi szolgáltatásra?
  • Milyen teendői vannak, akinek egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie?
  • Miként nyújtható be az adatlap?
  • Hogyan teljesíthető a fizetési kötelezettség?
  • Milyen esetekben mentesülhetünk az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alól?

Külföldön munkát vállalók figyelem! Jellemző hibája volt sok korábban külföldre távozó magyar honfitársunknak, hogy nem jelentkezett ki az egészségügyi szolgáltatási járulék alól, és így az adótartozásként jelent meg az adófolyószámlán. Évek alatt szép összeggé tud dagadni. Ez most sincs másként. Ha más EU (vagy egyezményes-) ország biztosítási rendszerébe kerül be egy magyar állampolgár, akkor azt jeleznie kell a 17T1011-es nyomtatványon.

3. Mindig jól jöhet – méltányosság

A 3015/2017. számú útmutatóban 3015/2017. számú útmutatóban foglalják össze a méltányossági jogkör gyakorlásával kapcsolatos tudnivalókat egészen az alapelvektől a részletekig.

 

4. Biztosítási adó

A 45. számú információs füzet részletesen összefoglalja, mely tevékenységek érintettek a biztosítási adóval. Adóköteles a biztosítási szolgáltatás – a Batv. alkalmazásában a casco biztosítás, valamint a vagyon- és balesetbiztosítás – nyújtása, ha a kockázat felmerülésének helye Magyarország. Nem kell biztosítási adót fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, a betegségbiztosítás, a mezőgazdasági biztosítás után.

5. Heti jövedék ügyek

4008/2017. tájékoztatás a jövedéki vevőnyilvántartásokból teljesítendő adatszolgáltatás műszaki követelményeiről szóló 4007/2015. tájékoztatás érvénytelenítéséről.

Újra frissítették a jövedéki engedéllyel rendelkezők listáját.

6. EK kedvezményes származási szabályrendszere

A NAV által kiadott lista felsorolja a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat, mely elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak.

7. E heti fekete listások

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listája

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

8. 7027/2017. felhívás

Megjelent a 7027/2017. felhívás a kábítószerek, a pszichotróp és az új pszichoaktív anyagok forgalmához kapcsolódó jogszabályváltozásról.

9. ENSZ BT határozatok listája

Újra frissült a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések listája.

10. Informatikai szakreferens munkakör

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága pályázatot hirdet 2 fő informatikai szakreferens munkakör betöltésére. Részletek itt.

Továbbá 1 fő humánigazgatási kiemelt referens munkakör betöltésére is keresnek alkalmas jelöltet.

 

11. Fúvószenekari Fesztivál

Szeptember 22-én, a  Szent István Bazilika előtt lép fel a Pénzügyőr Zenekar a Szent Máté Napi XI. Fúvószenekari Fesztivál alkalmából.

12. Vámkonferencia a Dél-Alföldön

..2017. október 3-án.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.