NAV-figyelő, 38. hét: jó tanácsok volt katásoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne feledjük, a KIVA vagy TAO hatálya alatt tovább működő volt KATA alany cégek is előleget fizetnek.

Bővült a régi KATA-sokat érintő gyakori kérdések köre

A NAV honlapján folyamatosan frissíti a gyakran ismételt kérdéseket, amelyek a korábbi KATA-s vállalkozók adózásával kapcsolatban merülnek fel.

A gyakran ismételt kérdések kategóriákra bontva találhatók:

  • Az új KATA-val kapcsolatos gyakori kérdések
  • Az átalányadózással kapcsolatos gyakori kérdések
  • A vállalkozói jövedelemadózással kapcsolatos gyakori kérdések
  • Egyéb gyakran ismételt kérdések (különösen: KIVA)

A kérdések között az átállásra vonatkozó praktikus információk, a kötelezően vezetendő nyilvántartásokról, összeghatároktól, adminisztratív feladatokról, a kiegészítő tevékenységként végzett egyéni vállalkozásról és sok másról szóló kérdésre olvashatunk részletes választ az adóhatóság honlapján.

Volt KATA-s cégekkel kapcsolatban felmerülő kérdések

Mivel a cégek KIVA-, illetve TAO-alanyként 2022. szeptember 1-jével a számviteli törvény hatálya alá kerülnek, nyilvántartási kötelezettségük teljesítése során a számviteli törvény rendelkezéseit figyelembe kell venniük. A gazdálkodó szervezetnek – leltár alapján – nyitómérleget kell készíteniük. A nyitómérleget – a számviteli törvény általános szabályától eltérően – könyvvizsgálóval NEM kell ellenőriztetni.

Szeptember 1-jével a bt.-nél, kkt.-nél, egyéni cégnél, illetve az ügyvédi irodánál új üzleti év (adóév) indul. Erről az üzleti évről kell majd a számviteli beszámolót készíteni.

Külön ki kell emelnünk, hogy a TAO hatálya alá kerülő volt KATA-s cégek esetében társasági adó előleg fizetési és bevallási kötelezettség van. Az áttérést követő 60 napon belül (jelen esetben 2022. november 2-ig) kell a társaságiadó-előleget bevallani a 2243TAO jelű bevalláson.

Az előlegeket a KATA-alanyiság megszűnését követő naptól az adóévet követő hatodik hónap utolsó napjáig kell feltüntetni a bevalláson. Ez azt jelenti, hogy 2022. szeptember 1-jei áttéréskor a 2243TAO jelű bevalláson 2022. szeptember 1-jétől 2023. június 30-áig terjedő bevallási időszak kell, hogy szerepeljen.

A negyedéves TAO-előleg összege az utolsó KATA hatálya alatt töltött adóévi (tehát a 2022. január 1-2022. augusztus 31-e közötti időszaki) bevétel évesített összegének 0,25 %-a.

A KIVA hatálya alá kerülő volt KATA-s cégek esetében az előlegbevallást a 22KIVA jelű nyomtatványon a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani és legkésőbb eddig az időpontig az adóelőleget is meg kell fizetni.

Az első előleg bevallás és befizetés esedékessége – a 2022. szeptember 1. és 2022. szeptember 30. közötti időszakot érintően – 2022. október 20-a lesz.

A régi KATA adózó cégekre vonatkozó könnyítés igénybevételének utolsó napjai

Ahogyan arról már beszámoltunk, korábban a KATA hatálya aló tartozó gazdálkodó szervezeteket érintő (például: Bt.) fontos határidő szeptember 30-án lejár.

Amennyiben a gazdálkodó szervezet úgy dönt, hogy a régi KATA megszűnése után nem folytatja tovább működését, úgy ennek a legegyszerűbb módja az egyszerűsített végelszámolás, amelyet az adóhatóság felé a T201T jelű nyomtatványon lehet bejelenteni.

Az általános szabályok alapján mindaddig, amíg a céget nem törlik (ez még egyszerűsített végelszámolás esetén is több mint egy hónap a törvényi szabályozás miatt), a korlátlanul felelős tagok nem tudják egyéni vállalkozóként folytatni tevékenységüket.

Ezt a problémát orvosolja egy jelenleg hatályos kormányrendelet azzal, hogy ha a régi KATA alól kieső közkereseti és betéti társaságok 2022. szeptember 30-ig bejelentik az egyszerűsített végelszámolásukat az adóhatóság felé, akkor a társaságok kisadózóként bejelentett tagja már e bejelentés napjától felvehető az egyéni vállalkozói nyilvántartásba.

Ebben az esetben a megszorító előírását nem kell figyelembe venni, tehát az érintett tag – kivételesen – a cég törlése előtt elkezdheti tevékenységét egyéni vállalkozóként. A könnyítő szabály alkalmazása szempontjából a szeptember 30-ai határidő jogvesztő.

A NAV-figyelőben a fentieken túl arról is olvashat, hogy az Online Számlázó mobilalkalmazás nem működik az iOS 16-os rendszeren, miként tájékoztat az adóhatóság adóigazgatási döntéseiről, és hogy hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.