NAV-Figyelő, 39. hét: Októberben alkalmazható üzemanyagárak, határidő a civil szervezeteknek


A NAV honlapján elérhető a 23EGYREG jelű adatlap, amelyet azoknak a civil szervezeteknek kell beadniuk, akik 2024-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlására, és korábban még nem regisztráltak. Határidő: 2023. október 2. – olvasható az eheti NAV-figyelőben.

Közzétette a NAV a 2023. októberre vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette az október hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzin Gázolaj Keverék LPG autógáz CNC autógáz
2023. október 647 Ft/l 661 Ft/l 697 Ft/l 318 /l 820 /kg

Ma (október 2.) lejár a határidő az SZJA 1% regisztrációhoz szükséges adatlap benyújtására

A NAV honlapján elérhető a 23EGYREG jelű adatlap, amelyet azoknak a civil szervezeteknek kell beadniuk, akik 2024-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlására, és korábban még nem regisztráltak.

Az adatlapot 2023. október 2-ig elektronikusan kell a NAV-hoz benyújtani, ha a szervezet a regisztráció évét követő évtől, azaz 2024-től igényt tart magánszemélyek 1%-os felajánlására.

Az előzetes regisztráció a civil kedvezményezetté válás feltétele, tehát az adatlap benyújtása nélkül a szervezet nem részesülhet 1%-os felajánlásokban.

A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért annak a szervezetnek, aki már regisztrált civil kedvezményezett, nem kell újra benyújtania EGYREG-adatlapot, így a határidő most elsősorban a még nem regisztráltakat érinti.

Az adatlap október 2-ai benyújtási határideje jogvesztő, elmulasztásával a regisztráció nem vehető figyelembe, még akkor sem, ha a szervezet igazolást nyújt be vagy méltányossági kérelmet terjeszt elő.

Az adatlaphoz mellékelni kell a kitöltési útmutatóban részletezett nyilatkozatokat, okiratokat és igazolást.

A NAV-Figyelő eheti számában szó esik még az Adó-trafipax helyszínekről és az új NAV_füzetekről is, a teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Jövőre a startupok adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.