NAV-figyelő-42. hét: Külföldi vállalkozások fióktelepei és telephelyei figyelem!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Innovációs törvény változása nyomán a külföldi vállalkozások magyarországi (helyi adókról szóló törvény szerinti) telephelyei, illetve fióktelepei is az innovációs járulék kötelezettjei lettek. Továbbá közöljük Adótrafipax híreinket.

Október 20-án lejárt a külföldi vállalkozások innovációs járulékelőleg bevallásának benyújtására nyitva álló határidő

Az Innovációs törvény változása nyomán a külföldi vállalkozások magyarországi (helyi adókról szóló törvény szerinti) telephelyei, illetve fióktelepei is az innovációs járulék kötelezettjei lettek. A változás miatt azok a külföldi vállalkozások, akiknek üzleti évük a naptári évhez igazodik, előleg fizetésére, és ezzel kapcsolatban bevallás benyújtására kötelezettek a 2022. év vonatkozásában is.

Az előlegek bevallásának és az első előleg megfizetésének határideje esetükben 2022. október 20. napja volt. A bevallásban a 2022-re vonatkozó előleget a várható éves járulékalap augusztus 27. és december 31. közötti része után, míg a 2023-as, negyedéves előlegek kapcsán a várható 2022-es teljes, éves járulékalap alapján kell megállapítani. Az innovációs járulékelőleg-bevallást a 2249 jelű nyomtatványon kell benyújtani az adóhatóság részére. A járulék alapját a helyi iparűzési adó alapjának számítási szabályai alapján kell megállapítani. Az éves járulék mértéke a járulékalap 0,3%-a.

Fontos, hogy az eltérő üzleti éves adózók esetében az üzleti évük első napján hatályos szabályok az irányadók, így közülük kizárólag azok váltak a 2022-es adóév vonatkozásában járulékfizetésre kötelezetté, akiknek üzleti évük első napja 2022. augusztus 26.-ot követő nap volt.

Adótraffipax

A koszorút, mécsest és virágot árusítók az alábbiak szerint számíthatnak ellenőrzésekre mindenszentek idején:

 • Fejér megyében október 24. és 28. között a közterületeken és a piacokon;
 • Vas megyében október 22. és november 1. között;
 • Hajdú-Bihar megyében október 27-én;
 • Komárom-Esztergom megyében október 24. és november 4. között;
 • Jász-Nagykun-Szolnok megyében október 26. és 28. között
 • Győr-Moson-Sopron megyében október 24. és 31. között

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyei építkezéseken is folyamatosan ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Bács-Kiskun megyében az üzletekben, közterületeken és a temetők környékén számíthatnak a virágárusok ellenőrzésekre október 24. és november 1. között.

Nógrád megyében az alábbiak szerint számíthatnak a koszorút, mécsest és virágot árusítók ellenőrzésekre:

 • október 24, hétfő – Pásztói járás
 • október 25, kedd – Balassagyarmati járás
 • október 26, szerda – Szécsényi járás
 • október 27, csütörtök – Bátonyterenyei járás
 • október 28, péntek – Salgótarjáni járás

Veszprém megyében pedig az alábbi helyszíneken kell számítani szintén a koszorú-, virág- és mécsesárusoknak az adóhatóság munkatársainak megjelenésére:

 • október 24, hétfő – Balatonfüred
 • október 25, kedd – Veszprém
 • október 26, szerda – Ajka
 • október 27, csütörtök – Pápa
 • október 28, péntek – Várpalota

Budapesten a Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság munkatársai október 24. és november 1. között a koszorú-, virág-, dísznövény- és ajándékárusokat, illetve a jelmezkölcsönzőket ellenőrzik majd. Az Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság szintén a koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket ellenőrzi majd október 24. és 29. között.

Pest megyében október 24. és november 6. között a virágárusok ellenőrzését végzi majd az adóhatóság.

A NAV figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat olvashatnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.