NAV-figyelő-42. hét: Külföldi vállalkozások fióktelepei és telephelyei figyelem!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Innovációs törvény változása nyomán a külföldi vállalkozások magyarországi (helyi adókról szóló törvény szerinti) telephelyei, illetve fióktelepei is az innovációs járulék kötelezettjei lettek. Továbbá közöljük Adótrafipax híreinket.

Október 20-án lejárt a külföldi vállalkozások innovációs járulékelőleg bevallásának benyújtására nyitva álló határidő

Az Innovációs törvény változása nyomán a külföldi vállalkozások magyarországi (helyi adókról szóló törvény szerinti) telephelyei, illetve fióktelepei is az innovációs járulék kötelezettjei lettek. A változás miatt azok a külföldi vállalkozások, akiknek üzleti évük a naptári évhez igazodik, előleg fizetésére, és ezzel kapcsolatban bevallás benyújtására kötelezettek a 2022. év vonatkozásában is.

Az előlegek bevallásának és az első előleg megfizetésének határideje esetükben 2022. október 20. napja volt. A bevallásban a 2022-re vonatkozó előleget a várható éves járulékalap augusztus 27. és december 31. közötti része után, míg a 2023-as, negyedéves előlegek kapcsán a várható 2022-es teljes, éves járulékalap alapján kell megállapítani. Az innovációs járulékelőleg-bevallást a 2249 jelű nyomtatványon kell benyújtani az adóhatóság részére. A járulék alapját a helyi iparűzési adó alapjának számítási szabályai alapján kell megállapítani. Az éves járulék mértéke a járulékalap 0,3%-a.

Fontos, hogy az eltérő üzleti éves adózók esetében az üzleti évük első napján hatályos szabályok az irányadók, így közülük kizárólag azok váltak a 2022-es adóév vonatkozásában járulékfizetésre kötelezetté, akiknek üzleti évük első napja 2022. augusztus 26.-ot követő nap volt.

Adótraffipax

A koszorút, mécsest és virágot árusítók az alábbiak szerint számíthatnak ellenőrzésekre mindenszentek idején:

 • Fejér megyében október 24. és 28. között a közterületeken és a piacokon;
 • Vas megyében október 22. és november 1. között;
 • Hajdú-Bihar megyében október 27-én;
 • Komárom-Esztergom megyében október 24. és november 4. között;
 • Jász-Nagykun-Szolnok megyében október 26. és 28. között
 • Győr-Moson-Sopron megyében október 24. és 31. között

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyei építkezéseken is folyamatosan ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Bács-Kiskun megyében az üzletekben, közterületeken és a temetők környékén számíthatnak a virágárusok ellenőrzésekre október 24. és november 1. között.

Nógrád megyében az alábbiak szerint számíthatnak a koszorút, mécsest és virágot árusítók ellenőrzésekre:

 • október 24, hétfő – Pásztói járás
 • október 25, kedd – Balassagyarmati járás
 • október 26, szerda – Szécsényi járás
 • október 27, csütörtök – Bátonyterenyei járás
 • október 28, péntek – Salgótarjáni járás

Veszprém megyében pedig az alábbi helyszíneken kell számítani szintén a koszorú-, virág- és mécsesárusoknak az adóhatóság munkatársainak megjelenésére:

 • október 24, hétfő – Balatonfüred
 • október 25, kedd – Veszprém
 • október 26, szerda – Ajka
 • október 27, csütörtök – Pápa
 • október 28, péntek – Várpalota

Budapesten a Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság munkatársai október 24. és november 1. között a koszorú-, virág-, dísznövény- és ajándékárusokat, illetve a jelmezkölcsönzőket ellenőrzik majd. Az Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság szintén a koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket ellenőrzi majd október 24. és 29. között.

Pest megyében október 24. és november 6. között a virágárusok ellenőrzését végzi majd az adóhatóság.

A NAV figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat olvashatnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.

2024. február 20.

Az egykori katás ügyfelek nagy része más adónemben működteti vállalkozását

A vállalkozások száma 2022 óta nagyjából százezerrel 724 ezerre nőtt a Számlázz.hu-nál, azonban a katások a korábbinál jóval kisebb mértékben képviseltetik magukat. Míg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak, jelen pillanatban 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet választották. A többi ügyfél sem tűnt el, csak jellemzően más adónemet választott. Lassan, de növekedik az új katások köre is: az utóbbi egy évben (2023 február és 2024 februárja között) ötezerrel ismét nőtt a számuk.