NAV-figyelő-42. hét: Külföldi vállalkozások fióktelepei és telephelyei figyelem!


Az Innovációs törvény változása nyomán a külföldi vállalkozások magyarországi (helyi adókról szóló törvény szerinti) telephelyei, illetve fióktelepei is az innovációs járulék kötelezettjei lettek. Továbbá közöljük Adótrafipax híreinket.

Október 20-án lejárt a külföldi vállalkozások innovációs járulékelőleg bevallásának benyújtására nyitva álló határidő

Az Innovációs törvény változása nyomán a külföldi vállalkozások magyarországi (helyi adókról szóló törvény szerinti) telephelyei, illetve fióktelepei is az innovációs járulék kötelezettjei lettek. A változás miatt azok a külföldi vállalkozások, akiknek üzleti évük a naptári évhez igazodik, előleg fizetésére, és ezzel kapcsolatban bevallás benyújtására kötelezettek a 2022. év vonatkozásában is.

Az előlegek bevallásának és az első előleg megfizetésének határideje esetükben 2022. október 20. napja volt. A bevallásban a 2022-re vonatkozó előleget a várható éves járulékalap augusztus 27. és december 31. közötti része után, míg a 2023-as, negyedéves előlegek kapcsán a várható 2022-es teljes, éves járulékalap alapján kell megállapítani. Az innovációs járulékelőleg-bevallást a 2249 jelű nyomtatványon kell benyújtani az adóhatóság részére. A járulék alapját a helyi iparűzési adó alapjának számítási szabályai alapján kell megállapítani. Az éves járulék mértéke a járulékalap 0,3%-a.

Fontos, hogy az eltérő üzleti éves adózók esetében az üzleti évük első napján hatályos szabályok az irányadók, így közülük kizárólag azok váltak a 2022-es adóév vonatkozásában járulékfizetésre kötelezetté, akiknek üzleti évük első napja 2022. augusztus 26.-ot követő nap volt.

Adótraffipax

A koszorút, mécsest és virágot árusítók az alábbiak szerint számíthatnak ellenőrzésekre mindenszentek idején:

 • Fejér megyében október 24. és 28. között a közterületeken és a piacokon;
 • Vas megyében október 22. és november 1. között;
 • Hajdú-Bihar megyében október 27-én;
 • Komárom-Esztergom megyében október 24. és november 4. között;
 • Jász-Nagykun-Szolnok megyében október 26. és 28. között
 • Győr-Moson-Sopron megyében október 24. és 31. között

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyei építkezéseken is folyamatosan ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Bács-Kiskun megyében az üzletekben, közterületeken és a temetők környékén számíthatnak a virágárusok ellenőrzésekre október 24. és november 1. között.

Nógrád megyében az alábbiak szerint számíthatnak a koszorút, mécsest és virágot árusítók ellenőrzésekre:

 • október 24, hétfő – Pásztói járás
 • október 25, kedd – Balassagyarmati járás
 • október 26, szerda – Szécsényi járás
 • október 27, csütörtök – Bátonyterenyei járás
 • október 28, péntek – Salgótarjáni járás

Veszprém megyében pedig az alábbi helyszíneken kell számítani szintén a koszorú-, virág- és mécsesárusoknak az adóhatóság munkatársainak megjelenésére:

 • október 24, hétfő – Balatonfüred
 • október 25, kedd – Veszprém
 • október 26, szerda – Ajka
 • október 27, csütörtök – Pápa
 • október 28, péntek – Várpalota

Budapesten a Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság munkatársai október 24. és november 1. között a koszorú-, virág-, dísznövény- és ajándékárusokat, illetve a jelmezkölcsönzőket ellenőrzik majd. Az Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság szintén a koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket ellenőrzi majd október 24. és 29. között.

Pest megyében október 24. és november 6. között a virágárusok ellenőrzését végzi majd az adóhatóság.

A NAV figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat olvashatnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.

2022. december 6.

A 2023. évi adóváltozások főbb irányai – NAV-Figyelő 48. hét

Megjelent az Adóvilág új száma – fókuszban a 2023. évi adóváltozások. A NAV saját hivatalos lapjának legújabb számában a bárki számára elérhető cikk a jövő évtől hatályos adóváltozásokat veszi szemle alá, amelyek az adminisztráció egyszerűsítésére, az európai uniós jogharmonizációra, illetve a gazdaság fehérítésére irányulnak.