NAV-Figyelő, 45. hét: Határidők a kőolajtermék-előállítók és -kereskedők számára


A kőolajtermék-előállító és -kereskedőknek 2023. december 15-ig kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy betartják az előírt korlátozásokat: azaz, hogy az általuk más tagállamokba vagy harmadik országokba átadott, szállított vagy értékesített kőolajtermék tervezett mennyisége 2024-re várhatóan a meghatározott tilalmi mennyiségi határ alatt marad.

A jelentést a NAV_OKE jelű nyomtatványon kell a NAV-nak benyújtani, amiért a kőolajtermék-előállító és -kereskedő büntetőjogi felelősséggel tartozik. Amennyiben a jelentés alapján kiderül, hogy az összmennyiség a tilalmi mennyiségi határon belül marad, a NAV magyar és angol nyelven igazolást állít ki erről.

Ha az év során a kőolajtermék-előállító vagy -kereskedő az eredeti tervtől való eltérést észlel, ami miatt nem felel meg a tilalom szabályainak, azonnal módosítania kell a korábban benyújtott jelentést (NAV_OKE nyomtatvány).

Ugyanezen a nyomtatványon kell benyújtani a teljesítésről szóló jelentést 2024. január 25-éig, amely a 2023. február 5. és december 31. közötti időszakra vonatkozik.

A NAV-Figyelő eheti számában szó esik még az adótraffipax helyszínekről is, a teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek