NAV-Figyelő, 45. hét: Számos kifizetői és kontroll-adatszolgáltatás teljesítési határideje változik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számosos kifizetői és kontroll-adatszolgáltatás teljesítési határideje a korábbi január 31. és február 15. helyett 2022. január 20. lesz.

Megjelent az ADÓVILÁG 2021/11. száma

A szaklap teljes terjedelemben megjelentetett cikke „A gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésének szabályai” -ról szól. Az adóhatóság tapasztalata szerint változatlanul a legnagyobb közérdeklődésre számot tartó téma az adózás területén az adó-visszatérítés.

Az adó-visszatérítést érintő két kormányrendelet:

 • a veszélyhelyzetre tekintettel, a nemzetgazdaság stabilitásának fenntartása érdekében a személyijövedelemadó-bevallási tervezet összeállításához és a hatékony ellenőrzéshez szükséges adatokról szóló 470/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet, valamint
 • a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet.

határideje

A jogosulatlan igénybevétel visszaszorítása érdekében meghatározott szervek automatikus adatszolgáltatást teljesítenek:

 • Kincstár: Elektronikus úton adatot szolgáltat a NAV felé havonta, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig azoknak a magánszemélyeknek az adatairól, akiknek a tárgyhónapban családi pótlékot folyósított.

A NAV megkeresésére 8 napon belül elektronikus úton adatot szolgáltat:

 • Magyar Országos Közjegyzői Kamara: az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába élettársként bejegyzett magánszemélyek meghatározott adatairól;
 • Országos Kórházi Főigazgatóság: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér útján a várandósság tényéről, valamint, a várandósság 91. napjának betöltéséről;
 • Elektronikus anyakönyvi nyilvántartást működtető szerv: házassággal összefüggésben nyilvántartott adatok (házastársak természetes személyazonosító adatai, házasságkötés időpontja, házasság megszűnésének, felbontásának vagy érvénytelenné nyilvánításának ténye, időpontja.)

Fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy kontroll-adatszolgáltatások teljesítési határideje is előre hozásra került. A korábbi január 31-ei és február 15-ei határidők helyett január 20-a lesz a határidő a kifizetői adatszolgáltatásra és a kedvezményekről szóló igazolások kiadására, így többek között:

 • a NYESZ-R számla vezetőjének,
 • a kamatjövedelem kifizetőjének,
 • az ellenőrzött tőkepiaci ügyletben részt vevő kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltatónak,
 • a tartós befektetésből származó jövedelem kifizetésével összefüggésben kifizetőnek minősülő hitelintézetnek, befektetési szolgáltatónak,
 • az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szervnek,
 • a Magyar Államkincstárnak a rokkantsági járadék, illetve a fogyatékossági támogatás folyósításával össze függésben,
 • a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnek az általa kifizetett támogatás tekintetében.

A NAV-figyelőben olvashat az adó-visszatérítés módjáról, és arról is, hogy a vallási közösségek 2021. december 31-ig kérhetik a NAV -tól a technikai számot.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.