NAV-figyelő, 51-52. hét: a legfontosabb adóváltozásokról tájékoztat a NAV

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2019. január 3.
Címkék: , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legfrissebb adóváltozásokról, a cégkapu-használatról tájékoztatott részletesen a NAV. Ezen túl frissültek a feketelisták és tovább kattog az adótraffipax.

1. Cégkapu LIVE 2019-től!

Édemes böngészni az alábbi tájékoztatót, mert fontos információkat tartalmaz a cégkapu nyitásra kötelezett adózók és a NAV közötti kapcsolattartásra vonatkozóan, mely szabályok 2019. január 1-jén lépnek hatályba:

TÁJÉKOZTATÓ

2. Utalványok áfa kezelése 2019-től

Az alábbi tájékoztató részletesen bemutatja, miként kell kezelni az utalványokat az áfa rendszerben 2019. január 1-től:

NAV tájékoztató

Korábban oldalunkon írtunk hírlevelet a témában, melyet itt olvashat.

3. Kedvező változások a személygépkocsi bérletéhez kapcsolódó áfa szabályokban

A gazdasági és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét terhelő áfa 50 %-a levonható tételes nyilvántartás nélkül is. A NAV részletes tájékoztatója itt olvasható.

4. Miként változik a cafeteria szabályozása 2019-től?

A NAV tájékoztatója bemutatja a 2019. január 1-től hatályos változásokat, ami a béren kívüli, valamint az egyes meghatározott juttatásokat illeti.

5. A 2019. évi jövedelmekhez kapcsolódó adóelőleg-nyilatkozatok

A magánszemélyek munkáltató, illetve kifizető felé tett nyilatkozatainak mintái .pdf és .docx formátumban egyaránt letölthetőek a NAV honlapjáról.

6. Megszűnnek a saját jogú nyugdíjasok járulék terhei

Január 1-jétől a munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjas munkabéréből már nem kell vonni a járulékokat. Részleteket itt olvashat.

7. Kivezetésre kerül az EHO, helyette  2019. évben szociális hozzájárulási adót kell fizetni

Január 1-jén hatályba lép a szociális hozzájárulási adófizetésre vonatkozó új szabályozást tartalmazó Szocho törvény. A megszűnő és a továbbra is érvényesíthető kedvezményekről a NAV honlapjáról tájékozódhat.

8. Módosulnak a megváltozott munkaképességű személyek utáni szociális hozzájárulási adó kedvezmények

Január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek után kizárólag a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényben szabályozott kedvezmény érvényesíthető, melynek részleteiről itt olvashat.

9. Módosulnak a KATA adóalanyiság keletkezésére vonatkozó szabályok

A módosítás részleteiről és arról, hogy ki nem választhatja a KATA alanyiságot, az alábbi linken  tájékozódhat.

10. Változnak a kisadózó egyéni vállalkozó bevételére vonatkozó szabályok

A változásról szóló tájékoztató a NAV honlapján olvasható.

11. Távolról is nyújtható szolgáltatások

Részletes tudnivalók és tájékoztató a NAV honlapján olvasható.

12. Az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetésekkel kapcsolatos változások

A NAV összefoglalta a lényeges változásokat.

13. Januári üzemanyagárak

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

14. Kimutatás a 2019. rendelkező évi technikai számokról

A lista itt érhető el.

15. Feketelistások

Az év végi feketelistás szereplők:

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók

16. Intézkedések listája

Az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

17. Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagárak

Itt találhatók.

18. Egy kis jövedék

A 2019. január 1-től alkalmazandó jövedéki fajtakódok listája itt.

Az Új jövedéki adótörvény szerinti jogcímkódok listája pedig ezen a linken érhető el.

Zárjegyek előállítási költségével kapcsolatos információk

2019-től alkalmazandó Kombinált Nómenklatúra

19. ADÓtraffipax

A NAV operatív ellenőrzési szakterületének munkatársai az év első hetében Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar és Nógrád megyében végeznek ellenőrzéseket. Az ellenőrzéssel érintett települések listája és a kiemelt ellenőrzési témakörök a NAV honlapján olvashatóak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Koronavírus: jönnek az új különadók
2020. április 4.

Koronavírus: jönnek az új különadók

A multinacionális kereskedelmi láncok 36 milliárd, a bankok 55 milliárd forintot fizetnek majd be a járvány elleni védekezést és a gazdaság újraindítását célzó alapokba. A kormány pénzt von el a tárcáktól, az önkormányzatoktól és a pártoktól is.

Az adóreform és az azóta eltelt időszak – helyi adók – 1. rész
2020. április 3.

A helyi közösségek közösségi szintű öngondoskodása fontos feltétele a társadalom működésének. A helyi adózás sem az elmúlt évtizedek találmánya, létezett ez már a középkorban is. Hogyan alakult ez Magyarországon az elmúlt három évtizedben? Milyen korábbi előzményei voltak ennek? Ez utóbbiról szólunk az adóreformot bemutató cikksorozatunk mostani írásában.

Adófizetési kedvezmények koronavírus idején
2020. április 2.

A koronavírus sok egyéni és társas vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, hiszen igen komoly bevételkiesésekkel és költségtöbbletekkel kell szembenézniük. Néhány ágazat a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelettel, illetve a 61/2020. (III. 23.) kormányrendelettel ugyan adó és járulékmérséklést kapott, azonban a likviditási gondok nem csupán a kiemelt ágazatokat érintik. Érdemes tehát összefoglalni azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek adó/adóelőleg fizetési kötelezettség esetén segítséget jelenthetnek.