NAV-Figyelő 7. hét: Gépjármű adóval kapcsolatos kérdésekre válaszolt a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén már második éve, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat a NAV látja el.

Milyen módon kérhetünk csekket, ha magánszemélyként nem átutalással kívánjuk rendezni az adót?

 • A NAV honlapjáról letölthető CSEKK elnevezésű nyomtatványon:
 • ami ÁNYK-n keresztül elektronikusan, a KÜNY-tárhelyen keresztül beküldhető a NAV-hoz, vagy
 • kinyomtatva, papíralapon is el lehet juttatni az illetékes NAV-igazgatósághoz.
 • NAV honlapján a „Nyomtatványok – Letöltések – egyéb” menüpontjának „Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták” almenüpontjából letölthető „Kérelem CSEKK kiadásához” elnevezésű nyomtatványon, amit papíralapon kell az illetékes NAV-igazgatóságra eljuttatni.
 • NAV ügyfélszolgálatain személyesen,
 • a NAV 1819-es Infóvonalán, a 4-es menüpont választásával, továbbá
 • a NAV ÜCC rendszerében a folyószámla-ügyintézés menüpont választásával.

Újdonság, hogy február 15-től már SMS-ben (06/30 344-4304-es telefonszámon) is kérhet csekket az, aki ily módon szeretné befizetni gépjárműadóját. Az SMS-ben a „CSEKK” szó után szóközt kell tenni, majd az adóazonosító jelet kell beírni. A „CSEKK” szó kis- és nagybetűvel is írható.

Az első részlet befizetési határideje március 15., a másodiké szeptember 15. lesz.

A benyújtott igényre a NAV két gépjárműadó csekket postáz a bejelentett lakcímre. Ez elsősorban a levelezési cím, annak hiányában a tartózkodási hely, és ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhelycímre kerül megküldésre a csekk.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek azonban továbbra is kizárólag pénzforgalmi számlájukról történő átutalással rendezhetik a befizetést.

Gépjármű adóval kapcsolatos kérdésekre adott NAV válaszok

2022. évben forintra pontos összegben kell megfizetni a gépjárműadót, ugyanis 2022. január 1-jétől a gépjárműadó bekerül azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni.

2021. évben a NAV a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak. Ameddig ez ebben megállapított gépjárműadó-kötelezettség nem változik, a NAV csak értesítést küld az éves gépjárműadóról.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizetheti a gépjárműadót:

 • átutalással,
 • csekken,
 • vagy EFER-en keresztül, és akár az
 • ügyfélszolgálatokon bankkártyával is.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek viszont (pl. áfás egyéni vállalkozó) kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással – beleértve az EFER-es utalást is – rendezhetik az adót.

Abban sincs változás, hogy idén is a könyvelő (vagy más képviseletre jogosult) kapja majd az adókivetésről szóló határozatot. Ez azért történik így, mert ha az adózónak (egyéni vállalkozó, cég) van képviselője, akkor az adóhatósági iratot a képviselőjének kell kézbesíteni.

Ha mégsem szeretné, hogy a gépjárműadója ügyében a könyvelője járjon el, akkor a NAV javaslata szerint szükséges benyújtani egy új EGYKE- adatlapot, melyben tételesen ki kell választani azokat az ügyeket, amelyekben a könyvelő ténylegesen eljárhat.

A határozat ismételt kiküldése kérhető

Ha valami ok folytán elveszne az év elején kiküldött gépjárműadó határozat, a határozat ismételt kiküldése kérhető a NAV ÜCC rendszerében, személyesen a NAV Ügyfélszolgálatokon vagy papíralapon írásban, továbbá e-papíron is.

e-Papír esetén a következő témacsoport és ügytípus választása javasolt:

 • témacsoport: Iratbetekintési/másolatkészítési jog gyakorlása,
 • ügytípus: Iratbetekintési/másolatkészítési kérelem (kivéve szabálysértés és bűnügy), illetve ismételt kiadása.

Ha szeretné ellenőrizni a korábban befizetett gépjárműadó összegét, akkor az adószámla-egyenleg ellenőrizhető az eBEV-portálon:

eBEV-portál szerinti elérési út:

Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Adószámla menüpont. (gépjárműadó a 410-es adónem)

Átutalási adatok

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Banki átutalásnál a közlemény rovatába az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni.

Ha a gépjárműadóról szóló határozatot (pl. újonnan vásárolt gépjármű esetén) 2022. március 15., illetve szeptember 15. után venné kézhez, akkor a fellebbezési határidő (15 nap) lejárta utáni 15 napon belül kell megfizetni az adót.

Fontos kiemelni, hogy az értesítő levél esetében, vagyis amikor az adó összegében változás nem történik az előző évihez képest, a befizetési határidő a levél átvételétől függetlenül március 15., illetve szeptember 15. lesz.

Használt gépjárművet vásárlók figyelmébe

Ha év közben használt gépjárművet vásárolt, csak a következő évtől kell fizetnie a gépjárműadót. A gépjárműadót ugyanis főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, vagy tulajdonosként szerepel. Ez alól csak egy kivétel van, ha a megvásárolt használt gépjármű ki volt vonva a forgalomból és a vásárló nevére helyezik újra forgalomba.

Ez esetben, ha újra forgalomba helyezik a gépjárművet, akkor a gépjárműadót annak kell fizetnie, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a járműnyilvántartásban üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.

gépjárműadó

Kedvezmények érvényessége

A korábbi években járó kedvezményeket automatikusan figyelembe veszi a NAV, azokat újra bejelenteni a GJADO-adatlapon nem kell. Kivéve azokat a kedvezményeket, melyek csak a tárgyévre szólnak (alapítványok, egyesületek mentessége, autóbusszal kapcsolatos mentességek).

A NAV az önkormányzatoktól a 2020. december 31-én nyilvántartott és hatályos mentességekre vonatkozó adatokat átvette, azokat az adókivetésnél továbbra is hivatalból figyelembe veszi.

Ha új mentességet szeretne igénybe venni vagy szünetelést, adókedvezményt kér, akkor azt a GJADO „adat- és változásbejelentő lap a gépjárműadó mentesség / kedvezmény / szüneteltetés igénybevételéhez” elnevezésű adatlap benyújtásával teheti meg.

Elektromos gépjármű utáni mentesség

A környezetkímélő elektromos és a nulla emissziós gépjármű mentes az adó alól.

Ezek a következők:

 • tisztán elektromos gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5E környezetvédelmi osztály szerepel),
 • külső töltésű (plug-in) hibrid (a forgalmi engedélyben 5P környezetvédelmi osztály szerepel),
 • növelt hatótávolságú hibrid (a forgalmi engedélyben 5N környezetvédelmi osztály szerepel),
 • nulla emissziós gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5Z környezetvédelmi osztály szerepel).

„P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű utáni gépjárműadó

23.000 Ft gépjárműadót kell fizetni a „P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával rendelkező jármű után. Az adókötelezettség a rendszámtábla kiadásakor keletkezik.

Önkormányzatnál fennálló gépjárműadó túlfizetés

Ezt az összeget a NAV nem tudja figyelembe venni, annak visszatérítését az önkormányzati adóhatóságtól kell kérni.

Teendők, ha a gépjárművet ellopták

Mivel ez esetben a gépjárműadó-kötelezettség szünetel, a lopás tényét, az azt követő hónap 15. napjáig a GJADO-nyomtatványon be kell jelenteni. A bejelentéshez csatolni kell a rendőrség igazolását.

Ha a gépjármű az adóalanyhoz szerencsésen visszakerül. A szünetelés megszűnéséről a tulajdonosnak a GJADO-adatlapon a változást követő hónap 15. napjáig szintén bejelentést kell tennie.

Ha az eltulajdonított gépjármű sajnálatos módon végül nem kerülne vissza a tulajdonoshoz, a gépjármű utáni adófizetési kötelezettség a lopást követő év végén megszűnik.

A legfrissebb NAV-figyelőben ezen kívül olvashatnak az SZJA-visszatérítéssel kapcsolatos gyakori kérdésekre is adott válaszokat az adóhivataltól, és adótraffipaxot is találnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 24.

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.