NAV: tényleg keveset keresnek az ószeresek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A használtcikk-kereskedők keveset keresnek, ezért alig fizetnek adót – állapította meg a NAV a Napi.hu beszámolója szerint.


Tavaly a NAV ellenőrzési irányelvei alapján az adott térségre, gazdálkodási formára megállapított jövedelmezőség 50 százaléka alatti mutatókkal bíró vállalkozásokat keresett fel, különösen használtcikk-kereskedőket – írja a Napi.hu.

Körükben 19 adóellenőrzést tartottak, amelyekből 14 zárult megállapítással; ezek összesen 5,4 millió forint adókülönbözetet tártak fel. Ezek alapján a NAV megállapította, hogy „a gyanúsan alacsony jövedelmezőség nem az adókötelezettség kikerülésére irányuló magatartással, hanem az alacsony haszonkulccsal magyarázható”.

Aki adót próbált csalni, az nem tudta kiadásait igazolni, illetve az áfa „megtakarítása” érdekében uniós kivitelnek álcázta a belföldi értékesítést.

További részleteket itt talál.

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.