NAV: tényleg keveset keresnek az ószeresek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A használtcikk-kereskedők keveset keresnek, ezért alig fizetnek adót – állapította meg a NAV a Napi.hu beszámolója szerint.


Tavaly a NAV ellenőrzési irányelvei alapján az adott térségre, gazdálkodási formára megállapított jövedelmezőség 50 százaléka alatti mutatókkal bíró vállalkozásokat keresett fel, különösen használtcikk-kereskedőket – írja a Napi.hu.

Körükben 19 adóellenőrzést tartottak, amelyekből 14 zárult megállapítással; ezek összesen 5,4 millió forint adókülönbözetet tártak fel. Ezek alapján a NAV megállapította, hogy „a gyanúsan alacsony jövedelmezőség nem az adókötelezettség kikerülésére irányuló magatartással, hanem az alacsony haszonkulccsal magyarázható”.

Aki adót próbált csalni, az nem tudta kiadásait igazolni, illetve az áfa „megtakarítása” érdekében uniós kivitelnek álcázta a belföldi értékesítést.

További részleteket itt talál.

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.