Ne hagyja veszni a külföldön megfizetett áfát!


Szeptember 30 egy olyan lehetőséget hordoz magában, amit nem érdemes elszalasztani egyetlen társaságnak sem: ha tavaly olyan külföldi ügyletek után fizettek áfát, amelyeknél jogosultak az áfa visszaigénylésére, szeptember 30-áig van lehetőségük a külföldön megfizetett áfát visszaigényelni – írja az RSM blog, szakmai oldal.

A külföldi áfavisszatérítés feltétele

A külföldi áfavisszatérítésnek lényeges feltétele, hogy a visszatérítési időszakban az adóalanynak ne legyen székhelye vagy olyan állandó telephelye a visszatérítés helye szerinti tagállamban, ahol gazdasági ügyletek zajlottak, és az érintett ügylet ne számítson teljesítettnek a visszatérítés helye szerinti tagállam területén. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy nem minden külföldi országban kiállított számla áfája jogosít fel a visszatérítésre.

Miért fontos  a külföldi áfa visszatérítésének lehetősége?

A külföldi ügyletek során fizetett áfa jelentős terhet ró a vállalkozásokra, de van egy jó hír: sok esetben lehetőség van ezt az adót visszaigényelni.

Azonban ehhez fontos szem előtt tartani, hogy a külfölfi áfavisszatériítés lehetőségnek határideje van, ami idén szeptember 30-a. Ha ezt a határidőt elmulasztja a társaság, az esély az áfa-visszatérítésre elveszik!

Milyen ügyletek után van lehetőség külföldön megfizetett áfa visszatérítésére?

Az RSM szakértői korábbi blogbejegyzéseikben összefoglaltak néhány olyan speciális esetet, amikor a társaságoknak lehetőségük van a külföldön megfizetett áfát visszaigényelni.

Mit kell tennie a külföldi áfa visszaigényléséhez?

  • Nézze át a tavalyi évi számláit, amelyekre külföldi ügyletek során fizetett áfát.
  • Keresse fel az RSM Hungary Zrt. adócsapatát és bízza ránk magát (számlák áttekintésében, nyomtatvány elkészítésében, külföldi adóhatósággal való kommunikációban, esetleges fellebbezés elkészítésben).
  • Ügyeljen a szempember 30-ai hátáridőre!

Arról, hogy milyen buktatói lehetnek a külföldi áfa visszaigénylés folyamatának, a TELJES cikkből IDE kattintva értesülhet.

A bejegyzés szerzője Kelemen Anett, az RSM Hungary szakértője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

Forrás: rsm blog


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.