Nehéz „adóoptimalizálni” az EU-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ciprus kiesésével egyre nehezebb alacsony adózású konstrukciókat alkalmazni az EU-ban – írja a Napi Gazdaság.


Cipruson a társaságiadó-emelés nyomán Írország szintjére emelkedik az adókulcs; 10 százalékos kulcs már csak Bulgáriában és 500 millió forintos adóalapig Magyarországon alkalmazható, bár ez a két ország nem olyan elnéző az adófizetőkkel szemben, mint Ciprus volt – írja összeállításában a Napi Gazdaság.

Magyarország jó példa arra, hogy az unió hogyan használta ki erőfölényét az alacsonya adózási lehetőségek visszaszorításában – írja szerdai számában a lap, és felidézi: a társasági adóban a kamat- és jogdíjbevételek ötvenszázalékos kedvezményt élveztek, vagyis a vállalatoknak megérte Magyarországra csoportosítani az ilyen jövedelmeket. Ez a lehetőség jelentősen szűkült, a hazai jogszabályok ugyanis úgy módosultak, hogy ma már csak a jogdíjbevételekre vonatkozik kedvezmény. Ez még mindig nagyon vonzó, hiszen 500 millió forint adóalapig öt százalék adót kell csak fizetni.

Írországban éri meg részesedéscserét lebonyolítani − vagy Magyarországon, itthon is kedvező ugyanis ez a szabályozás −, Luxemburg vagy a két nem uniós tagállam, Svájc és Liechtenstein pedig alkalmas helyszín finanszírozási központok számára, ha egy vállalatcsoportot célszerű olyan központból finanszírozni, ahol a kamatjövedelem adómentes vagy kedvezményes adózású – írja a Napi Gazdaság.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.