Nem alkotmányellenes a kata-törvény módosítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Alkotmánybíróság elutasította az ellenzéki képviselők kérelmét a kata-törvény nyári módosításának megsemmisítésére – írja a hvg.hu.

A beadvány szerint a törvény gyorsan, kellő felkészülési időt nem adva lépett hatályba, megzavarva „az adóalanyok jóhiszemű és megalapozott gazdasági várakozásait”, és diszkriminál vállalkozási tevékenységet folytató természetes személyek különböző csoportjai között.

Az Ab Hörcherné Marosi Ildikó vezette tanácsa elutasította a beadványt, mert adóügyekben a testület hatásköre korlátozott, és a beadvány érveit nem találta eléggé meggyőzőnek.

Részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?