Nem éri meg feltörni az adómentes betéteket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bankok tapasztalatai szerint a tavaly nyáron, a kamatadó elkerülésére hosszú távú betéti terméket választó ügyfelek egyelőre kitartanak befektetéseik mellett – írja a Napi Gazdaság.

A pénzintézetek szerint a lemorzsolódás még várakozásaiknál is alacsonyabb. A CIB-nél például a közel 145 milliárd forintnyi éves, vagy hosszabb futamidejű betétállomány csupán 3 százaléka fogyott le eddig, az Ersténél is mindössze 4 százalék ez az arány.

Előzetesen sokan attól tartottak, hogy a karácsonyi vásárlások idején számos ügyfél feltöri majd betétjét. Ez azonban nem következett be, sőt az OTP és az UniCredit Bank is jelentős december végi állománynövekedésről számolt be.

A vélemények azonban megoszlanak abban a tekintetben, hogy a kamatadó-mentes megtakarítás mellett érdemes-e betétfedezet melletti hitelt kínálni. Az Erste esetében a jelek szerint ez bejött, s pozitív tapasztalatokról adott hírt a CIB Bank is. A K&H szerint azonban az áthidaló hitel költsége többet visz el, így összességében kevesebb lesz az elérhető hozam, mintha az ügyfél a feltört betétet újra, kamatadóval terhelten fekteti be. Komócsi Sándor, az UniCredit ügyvezető igazgatója szerint ezek az áthidaló hitelek akkor jelenthetnek reális megoldást, ha devizaalapúak, és a futamidő alatt nem gyengül jelentős mértékben a forint.

Szintén megoszlanak a banki vélemények a tekintetben, hogy a jelenlegi betéti verseny feltörésre készteti-e az ügyfeleket. A Raiffeisennél erre egyértelmű igen a válasz, azonban az Erste és az UniCredit arra figyelmeztet, hogy az akciók döntően rövid futamidejű ajánlatok, amelyek mellé ráadásul számos feltétel jár.

A jelenlegi ajánlatok nettó kamatszintje az adófizetés után is magasabb, mint az augusztusi ajánlatoké, de mint arra a CIB felhívja a figyelmet, nem árt tudni, hogy ha valaki folyton váltogat az akciók között, a keletkező tranzakciós költségek jelentősen csökkenthetik nettó hozamát.

Szabó Tamás, a KDB Bank ügyvezető igazgatója szerint a feltörés kapcsán elveszített kamat, és az egyéb költségek mellett egy ténylegesen versenyképes ajánlat 14-15 százalékos szinten indulna, ilyen azonban jelenleg nincs a piacon.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.