Nem EU-komform a halasztott adófizetés lakásvásárláskor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem áll összhangban az Európai Unió szabályaival az a svéd jogszabály, amely lakóingatlan elidegenítésekor és új lakóingatlan párhuzamos beszerzésekor halasztott adófizetést tesz lehetővé, ha mind a korábbi, mind pedig a későbbi ingatlan Svédország területén található

Ezt állapította meg az Európai Unió saját bírósága abban az ítéletében, amelyre a bírói testület sajtóosztálya pénteken hívta fel a figyelmet. A vitatott svéd szabály szerint a fizetéshalasztásban megnyilvánuló adókedvezmény a korábbi ingatlan eladásából származó tőkejövedelemre vonatkozik.

A bíróság megállapította, hogy a szabályozás nincs összhangban az uniós polgárok a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogával, a munkavállalók szabad mozgásának jogával, valamint a letelepedés szabadságával. Svédország tehát megsértette az uniós szerződésből eredő kötelezettségeit, és köteles az ebből eredő költségek viselésére is.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.