Nem EU-komform a halasztott adófizetés lakásvásárláskor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem áll összhangban az Európai Unió szabályaival az a svéd jogszabály, amely lakóingatlan elidegenítésekor és új lakóingatlan párhuzamos beszerzésekor halasztott adófizetést tesz lehetővé, ha mind a korábbi, mind pedig a későbbi ingatlan Svédország területén található

Ezt állapította meg az Európai Unió saját bírósága abban az ítéletében, amelyre a bírói testület sajtóosztálya pénteken hívta fel a figyelmet. A vitatott svéd szabály szerint a fizetéshalasztásban megnyilvánuló adókedvezmény a korábbi ingatlan eladásából származó tőkejövedelemre vonatkozik.

A bíróság megállapította, hogy a szabályozás nincs összhangban az uniós polgárok a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogával, a munkavállalók szabad mozgásának jogával, valamint a letelepedés szabadságával. Svédország tehát megsértette az uniós szerződésből eredő kötelezettségeit, és köteles az ebből eredő költségek viselésére is.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.