Nem látta a bevallási tervezetet? Módosíthat még


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aki nem látta az szja bevallási tervezetét, a határidő lejárta is módosíthat rajta – igaz, csak önellenőrzéssel.


2017-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindazon magánszemélyek számára készített adóbevallási tervezetet, akik nem egyéni vállalkozók, nem őstermelők, nem áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és nem kértek munkáltatói adómegállapítást – olvasható a NAV honlapján.

2017. május 22-én az elkészült adóbevallási terveztek a jogszabály erejénél fogva abban az esetben is bevallássá váltak, ha azt a magánszemély nem tekintette meg és nem hagyta jóvá, és a magánszemély önállóan nem teljesítette bevallási kötelezettségét – figyelmeztet az adóhatóság.

 

Azoknak a magánszemélyeknek, akik 2017. május 22. után tekintették meg adóbevallásukat akár az ügyfélkapun, akár az ügyfélszolgálaton, és annak tartalmával nem értenek egyet, már csak a bevallás önellenőrzésére van lehetőségük.

Önellenőrzésre a következőképpen van lehetőség:

Ügyfélkapuval rendelkező magánszemély esetében a https://eszja.nav.gov.hu oldalon történő belépést követően a bevallás önellenőrizhető.

Minden magánszemély adózónak lehetősége van a 16SZJA jelű nyomtatvány kitöltésével az önellenőrzést elvégezni, a főlapon az önellenőrzéssel érintett bevallás típusának jelölésével.Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.