Nem lesz adóemelés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyorsuló gazdasági növekedést és csökkenő hiányt vár a kormány 2016-ig, méghozzá „költségvetési keresletszűkítés” nélkül – derül ki a kedden ismertetett konvergenciaprogramból.


Az aktualizált, 2013-2016-ra vonatkozó konvergenciaprogramját a kormány hétfőn küldte el az Európai Bizottságnak, és kedden közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

A 2012-es gazdasági visszaesés időben csökkenő negatív áthúzódó hatása miatt a 2013-as növekedési adat az első negyedévben még várhatóan negatív lesz, de az éves növekedési ütem az év végére fokozatosan 2 százalék közelébe emelkedhet. Így az aktualizált konvergenciaprogram a korábbi 0,9 helyett idén csak 0,7 százalékos éves GDP-növekedéssel számol; ezt követően jövőre 1,9, 2015-ben és 2016-ban 2,3 és 2,5 százalékos gazdasági növekedés következhet.

A konvergenciaprogramban felülvizsgált államháztartási hiánypálya olyan célokat tűz ki, amelyek a növekedés megindulásának éveiben a költségvetési keresletszűkítéssel nem gátolják a gazdaság fellendülését. Az államháztartás strukturális hiánya a program egész időhorizontján a középtávú költségvetési cél (GDP-arányosan 1,7 százalékos deficit) alatt marad, így kissé növekszik a költségvetési politika mozgástere – olvasható a konvergenciarogramban. Az idei és jövő évi, egyformán 2,7 százalékos GDP-arányos hiány után 2015-ben és 2016-ban a deficit tovább csökken a GDP 2,2, illetve 1,3 százalékára.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A hiány csökkenésével párhuzamosan a bruttó államadósság csökkenését is prognosztizálja a program, amely szerint a tavaly év végi 79,2 százalékos GDP-arányos adósság idén 78,1 százalékra a következő két évben pedig 76,1 illetve 73,4 százalékosra csökken.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jelentés ismertetésére összehívott keddi sajtótájékoztatón elmondta: a kormánynak „minden oka megvan” feltételezni, hogy Brüsszel az idén megszünteti a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárást.

A miniszter közölte, hogy a konvergenciaprogramban 293,1 forintos euróárfolyammal számoltak, ami magasabb az ősszel várt 283 forintnál.

Ezen túl jelentős mértékben javított idei évre vonatkozó inflációs várakozásán a kormány, így a korábban jelzett 5,2 százalékos éves fogyasztói árdrágulás helyett 3,1 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos infláció lehet.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.