Ezekre kell figyelni a Tao-bevallásnál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közeledik 2013. május 31-e, a társaságok 2012. adóévi kötelezettségeinek bevallási határideje, ezért a NAV közleményben hívja fel az adózók figyelmét, mire érdemes figyelni az adóhatóság honlapján lévő bevallás kitöltő-ellenőrző program használata során.


A bevallás elkészítése minden esetben az előlap kitöltésével indul. Az itt jelölt adatok – melyek jellemzően adózói törzsadatok – alapján a program automatikusan nyitja meg a kitöltendő lapokat, és tölti fel a bevallás számított rovat helyeit.

Nagyon fontos, hogy azalapadatok kitöltése pontos legyen, hiszen így elkerülhető az az eset, hogy a bevallás, a közölt információval hibátlanná válik, de az adóhatóság birtokában lévő adattal – mely eltér a bevallásban közölttől – hibásként jelenik meg a belső feldolgozó programban.

A bevallás kitöltésnél még mindig előforduló hiba, hogy az összegeket néhány tábla részben a törvényi előírással ellentétben1000 forint helyett forintbantöltik ki az adózó, bár erre vonatkozó figyelmeztető jelzést ad a program a kitöltőnek.

Rontott lehet a bevallás abban az esetben is, ha az internetes kitöltő-ellenőrző program szerint a logikai összefüggések megfelelően működnek, de kiderül, hogyaz előzmény bevallást– például átalakulás esetén a ’251-es nyomtatványt –az adózó nem nyújtotta beés bevallással le nem fedett időszaka keletkezett.

Az „Adatok a csekély összegű (de minimis) támogatásokról” jelzésű lapon a csekély összegű (de minimis) támogatásokigénybevételének napjakénta Tao. tv. szerinti kedvezmények esetén az adóbevallás benyújtásának a napja tüntetendő fel. Jellemzően előforduló elírás, amit szintén vizsgál és jelez a program, hogy az igénybevétel napjaként nem a jelzett dátum kerül beírásra.

Az előtársasági időszakot is tartalmazó bevallás esetén jellemzően előforduló hiba, hogy elmarad a jelölés a nyomtatvány borítólapján a „Bevallási időszak előtársasági időszakot is tartalmaz jelölése” kódkockában, illetve a bevallási időszak jelölése is gyakran téves. (Például, ha a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napja 2012. november 1., a mérlegfordulónap 2012. december 31. és a cégbírósági bejegyzésre 2012. november 17-én sor került,akkor az első üzleti év időszaka, mely az előtársasági időszakot is tartalmazza, 2012. november 1.-től – 2012. december 31-éig tart.)

Új adónemkéntjelenik meg a bevalláson a 2012. üzleti éves innovációs járulékkötelezettség, amelynek elszámolásáta bevallás tárgyidőszakára vonatkozóan, továbbá ehhez kapcsolódóan a bevallás esedékességét követő második naptári hónap első napjával kezdődő 12 hónapos időszakot felölelő „keresztfélévre” járulékelőleget is kell vallaniuk a pozitív járulékkötelezettséggel rendelkező mikro- éskisvállalkozáson kívüli vállalkozásoknak.

A kitöltő-ellenőrző program vizsgálatot kapcsol, amire fontos figyelni a borítólapon elhelyezett „Mikro-, kis-, illetve középvállalkozás kódkockájának az adóév első, illetve utolsó napján” megnevezésű rovathoz és az innovációs járulékelőleg kötelezettség bevallására szolgáló lapon jelzett adózói minősítés összevetésére.

Lényeges, hogy csak ahibátlanul kitöltött bevallást küldjenek be az adózók, ezért szükséges a program által jelölt ajánlások figyelembe vétele és a hibásként jelölt adat(ok) javítása.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.