Nem lesz szükség gyógyszerre, úszhatunk az adómentességben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még mindig gyógyszerre és orvosi ellátásra költik befizetéseik döntő részét az egészségpénztári tagok, pedig a rendszernek épp a prevencióban és az egészségtudatosság formálásában lenne kitüntetett szerepe. Ezt a célt szolgálná az is, hogy a befizetésekből ismét adómentesen vásárolhatunk uszodabérletet, illetve járhatunk edzőterembe – írja a Népszabadság.

Az egészségpénztárak vezetői szerint a prevenció, az előzetes gondoskodás még mindig elsősorban a multinacionális cégekre jellemző, a tagság pedig döntően gyógyszereit, illetve orvosi kezelését fizeti pénztári keretéből. Pedig hosszú távon mindenkinek kifizetődő, ha az alkalmazott szűrésekre jár, és időnként megengedheti magának a regenerálódást. Ám annak ellenére, hogy most kissé lazult a gyeplő, a pénztárak működését szabályozó előírások korábbi szigorításai épp a megelőzést szorítják háttérbe.

A 2007. június elsejétől hatályos törvénymódosítás szerint az életmódjavító szolgáltatások után személyi jövedelemadót kell fizetni. Ebbe a körbe sorolták a természetgyógyászati szolgáltatást, a rekreációs üdülést, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékeket, a gyógyteákat, a fog- és szájápolók ártámogatását, valamint az életmódjavító kúrát. Adókötelessé váltak a sporthoz kapcsolódó és sporteszközre fordított kiadások is, de az egészségpénztáraknak végül sikerült elérniük, hogy az előbbihez kapcsolódó szolgáltatások mégiscsak az adómentes körbe kerüljenek. Július elsejétől ismét adómentesen lehet a sportoláshoz kapcsolódó kiadásokat finanszírozni az egészségpénztári befizetésekből, miután a parlament elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. A pálya-, uszoda- vagy terembérletet, illetve jegyet, valamint különböző sportfoglalkozások részvételi díját lehet adómentesen kifizetni. Az egészségpénztárak június elsejéig visszamenőlegesen alkalmazhatják ezt a szabályt.

Az enyhítés nem vonatkozik a sporteszközök vásárlására. A megtakarításból lehet ugyan szobabiciklit vásárolni, de az egészségpénztár által kifizetett összeg után személyi jövedelemadót kell leróni. Sportruházatra és utazásra viszont csak a fogyatékkal élők használhatják fel a megtakarítást.

A tagok körében a legnagyobb negatív visszhangot az OGYI-számmal rendelkező gyógyhatású termékek adókötelessége okozta. Nehezen elfogadható ugyanis, hogy a természetes gyógymódok, valamint a megelőzést támogató vitaminkészítmények egy egészségpénztárban nem számolhatók el adómentesen. A gyógyszerekre költött pénz negyedét az egészségmegőrzésre fordított kiadások tették ki.

A pénztárak megítélése szerint az adómentesen igénybe vehető szolgáltatások körének szűkítése nem sokban rendezte át a piacot: néhány, elsősorban fiatal befizetőt ugyan veszíthettek, a tagok döntő többsége azonban elsősorban a gyógyulására, gyógykezelésére veszi igénybe a biztosítói hátterét, nem a megelőzéséről gondoskodik: leginkább az optikusnál, a patikában vagy a fogorvosnál költik el pénzüket.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.