Nem mindenki kapja vissza az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adóval kapcsolatban eddig befizetett előleget a Pénzügyminisztérium javaslata alapján csak a más adóikat rendesen fizetőknek utalnák vissza.

Nem kapják vissza az elvárt adóval kapcsolatban az első két hónapban befizetett előleget azok a vállalkozások, melyeknek más adónemben tartozásuk van az APEH felé – írja a NAPI Gazdaság. A cikk szerint a Pénzügyminisztérium által a múlt pénteken benyújtott javaslat szerint a pénzt a tarozások rendezésére fordítják.

Szakemberek szerint ezzel újabb jogi vitáknak ágyaz meg a tárca, hiszen alkotmányellenesnek bizonyult jogszabályok alapján teljesített befizetést tartana vissza – olvasható az újság mai számában.

Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság február 27-i határozatával, a határozat kihirdetésének napjától semmisítette meg az elvárt adót. A taláros testület szerint az elvárt adó ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után ír elő adófizetési kötelezettséget.

Veres János pénzügyminiszter múlt szerdán jelentette be, a kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél, hogy 2007. január 1-jei dátummal helyezze hatályon kívül az elvárt adóval összefüggő szabályozást.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.