Nem mindenki kapja vissza az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adóval kapcsolatban eddig befizetett előleget a Pénzügyminisztérium javaslata alapján csak a más adóikat rendesen fizetőknek utalnák vissza.

Nem kapják vissza az elvárt adóval kapcsolatban az első két hónapban befizetett előleget azok a vállalkozások, melyeknek más adónemben tartozásuk van az APEH felé – írja a NAPI Gazdaság. A cikk szerint a Pénzügyminisztérium által a múlt pénteken benyújtott javaslat szerint a pénzt a tarozások rendezésére fordítják.

Szakemberek szerint ezzel újabb jogi vitáknak ágyaz meg a tárca, hiszen alkotmányellenesnek bizonyult jogszabályok alapján teljesített befizetést tartana vissza – olvasható az újság mai számában.

Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság február 27-i határozatával, a határozat kihirdetésének napjától semmisítette meg az elvárt adót. A taláros testület szerint az elvárt adó ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után ír elő adófizetési kötelezettséget.

Veres János pénzügyminiszter múlt szerdán jelentette be, a kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél, hogy 2007. január 1-jei dátummal helyezze hatályon kívül az elvárt adóval összefüggő szabályozást.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.