Nem terheli közműadófizetési kötelezettség a Magyar Telekomot januártól


Nem terheli közműadó fizetési kötelezettség a Magyar Telekomot 2024. január 1-től, miután az Országgyűlés hétfőn törvényt fogadott el a hírközlési vezetékeket terhelő közműadó 2024. január 1-jétől történő hatályon kívül helyezéséről – közölte Magyarország vezető távközlési szolgáltatója kedden.

Közleményében a Magyar Telekom emlékeztet: a közművezetékek adóját 2013. január 1-jével vezették be, a törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízelvezetési és belterületi csapadékvízelvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezetékek nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának.

A Magyar Telekom 2023-ra 7,7 milliárd forint közműadót könyvelt el. Közleményében a társaság megjegyzi: a törvénymódosítás akkor válik érvényessé, ha a köztársasági elnök aláírja, majd kihirdetik a Magyar Közlönyben.

A Magyar Telekom Nyrt. 2022. évi konszolidált árbevétele 746,7 milliárd forint volt, éves összehasonlításban 7,8 százalékkal nőtt a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentése szerint. Az adózott nyeresége 67,1 milliárd forint volt tavaly, 6,7 százalékkal emelkedett.

(MTI)Nem terheli közműadó fizetési kötelezettség a Magyar Telekomot 2024. január 1-től, miután az Országgyűlés hétfőn törvényt fogadott el a hírközlési vezetékeket terhelő közműadó 2024. január 1-jétől történő hatályon kívül helyezéséről – közölte Magyarország vezető távközlési szolgáltatója kedden.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.