Jöhetnek a szigorúbb adóellenőrzések


Az infláció miatt aggódnak leginkább a magyarországi vállalatok, míg a legkockázatosabb adóterületnek a transzferárazást, a társasági adót és a globális minimumadót tartják – derül ki az EY Adókonferencia több mint 240 résztvevője körében készített felmérésből.

Már az Országgyűlés elé került a jövő évi adótörvényeket módosító javaslat, ami többek között új kutatás-fejlesztési támogatást, szigorúbb, ugyanakkor intenzívebb energiahatékonysági és fejlesztési adókedvezményeket is hozhat. Az EY tájékoztatása szerint érkezhetnek továbbá az előre elkészített és kiajánlott áfabevallás-tervezetek, valamint egy új adónemre is készülniük kell az érintett vállalatoknak – ez a globális minimumadó.

„Érdemi változásokat hoz az új adóév, ami több lehetőséget is jelent a hazai vállalatok számára. A javaslatok alapján megnyíló támogatásoknál ugyanakkor a sikeres igényléshez tudatos felkészülésre lesz szükség, hiszen az elbírálási szempontok is érdemben szigorodnak” – hívta fel rá a figyelmet Vékási Tamás, az EY adó- és jogi tanácsadással foglalkozó üzletágának vezetője a cég konferenciáján.

Szigorúbb ellenőrzésre készülnek a vállalatok

A konferencián bemutatták – egy több mint 240 adóvezető körében készült – felmérésük eredményeit, ebből pedig kiderült, hogy idén már nem az energiaáraktól,

  1. hanem az inflációtól (34 százalék) tartanak leginkább a válaszadók,
  2. ugyanakkor az árfolyamváltozás (21 százalék)
  3. és a béremelések (18 százalék) is nagy kihívást jelentenek a megkérdezettek számára.

A legnagyobb adókockázatot a transzferárazásban (33 százalék) látják, azonban a társasági adó és globális minimumadó bevezetése (24 százalék), valamint az áfa (21 százalék) kezelése is hasonló nehézségeket jelenthet.

A VÁLASZADÓK TÖBBSÉGE ARRA SZÁMÍT, HOGY AZ ÚJ SZABÁLYOK BETARTÁSÁT JÖVŐRE MÉG SZIGORÚBBAN ELLENŐRZI A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL (NAV).

A teljes cikk elérhető IDE kattintva.

Forrás: [index]


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.