Nem több százezer, csak néhány ezer adóbevallás hiányzik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem igazak azok a sajtóhírek, amelyek szerint több százezer adóköteles mulasztotta el megküldeni szja-bevallását az adóhivatalnak; csupán pár ezren nem adták be a dokumentumot – mondta az InfoRádiónak az APEH ügyfélkapcsolati és tájékoztatási Főosztályának vezetője. Kovács Ferenc hozzátette idén 4.5 millió személyi jövedelemadó bevallás érkezett az adóhivatalhoz, melynek nyomán a visszaigénylések elérték a 85 milliárd forintot, a késedelmes visszautalás miatt pedig 5 millió forint késedelmi kamatot fizetett eddig az adóhivatal.

Azok, akik késve küldik meg a bevallást, maximum százezer forintos mulasztási bírságra számíthatnak, ez alól azonban vannak kivételek. Ha az adózó azért nem tudta kitölteni a papírokat, mert például kórházban volt, igazolási kérelmet kell csatolnia bevallásához – jegyezte meg Kovács Ferenc.

Bár a bevallások egy részét még nem dolgozta fel a hivatal – mondta a főosztályvezető -, eddig már 85 milliárd forintot utaltak vissza az adózóknak a visszaigénylésekből, ami magasabb, mint tavaly volt összesen..

Amennyiben az APEH nem tudja tartani a visszaigénylések kiutalására szabott 30 napos határidőt, késedelmi pótlékot kell fizetnie. Emiatt eddig 5 millió forintot költött az adóhatóság – monda Kovács Ferenc.

Forrás: PortfolioKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.