Nem túl népszerű a söralátét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Másfél millió szja-bevallást küldtek be az adózók eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Az új, egyoldalas adónyilatkozatot csupán 13 ezren töltötték ki – írja a Magyar Nemzet.


A szabályok változása állhat annak hátterében, hogy május elejéig a korábbinál kevesebb bevallás érkezett az adóhatósághoz. Az egykulcsos adószabályok módosították a bevallási előírásokat, egyszerűbbé téve a nyomtatványok kitöltését, az állami járandóságokat kapók egy részének például nem kellett kitöltenie a dokumentumot – nyilatkozta Linczmayer Szilvia, a NAV szóvivője.

Az úgynevezett söralátét bevallást eddig hozzávetőleg 13 ezren választották. Az egyoldalas adónyilatkozatot az idén tölthetik ki először az adófizetők. A dokumentumon – az azonosító adatokon kívül – mindössze három sort kell kitölteni. Elsőként meg kell adni, hogy az adózó mennyit keresett tavaly. Másodszor ki kell számolni, hogy – a szuperbruttót is figyelembe véve – a 16 százalékos kulcs alapján mekkora összeg illeti meg az államot. Végül be kell írni, hogy a keresmény után a munkáltató év közben mennyit fizetett be előleg címén a közkasszába – ismerteti a lap.

Az adónyilatkozatot többen hibásan töltötték ki, egyesek mindhárom sorba nullát írtak, mások az utolsó két rubrikát hagyták üresen, megint mások elfelejtették aláírni a nyomtatványt. A szignó sok esetben a hagyományos bevallási dokumentumokról is hiányzik – az idén is ez a leggyakoribb bevallási hiba a szóvivő szerint.

(forrás: Magyar Nemzet)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.