Nőnek a terhek – egyre több az illegálisan kiadott lakás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ingatlanbefektetések általános velejárója, hogy a kisbefektető számára az értéknövekedés mellett a profit forrását a bérleti díjak jelentik. A bérletből származó bevételek adóterheinek növekedése azonban egyre többeket arra késztet, hogy illegális adják ki a megvásárolt ingatlanokat – írja a Világgazdaság.

Bár az elmúlt két évben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmek ellenőrzése nem tartozott az adóhatóság kiemelt feladatai közé, az APEH nagy hangsúlyt fektet a bejelentési kötelezettség teljesítésére, illetve arra, hogy az ingatlan kiadásából származó bevételeket hogyan hasznosítják az adózók.

A lakásukat kiadók alapvetően kétféleképpen tehetnek eleget az adókötelezettségüknek: vagy mint önálló tevékenységre vonatkozó jövedelmet vallják be, mely az összevont adóalap részét képezi, vagyis a meghatározott kulcsok alapján adózik, vagy a 25 százalékos lineáris adót kell utána fizetni.

Előbbi eset azoknak kedvez, akiknek a bérletből származó és egyéb jövedelme nem haladja meg az 1 700 000 forintot, így rájuk a 18 százalékos adókulcs vonatkozik, a lineáris adót pedig azoknak érdemes választani, akik 1 millió forintnál nagyobb, bérletből származó jövedelemmel rendelkeznek.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem emellett számítható a bérleti díjból 90 százalékos költséghányad alkalmazásával, vagy a költségek levonásával, vagyis a számlákat mindenképpen érdemes gyűjtögetni. A lineáris adó esetében azonban még a rezsiköltség is adóköteles jövedelemnek számít.

Mindemellett amennyiben a bérleti díjak meghaladják az egymillió forintot, 2006. januárja óta a teljes jövedelmet 4, 2007. január elseje óta pedig 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

Forrás: Pénzcentrum



Kapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.