Nőtt a NAV bevétele a repülőtéren


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nőtt tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Főigazgatósága által elért adó- és vámbevétel, valamint az illegális áruk felderítése is – mondta Teleki József, a főigazgatóság vezetője.


A vámeljárások száma az import területén 15, az exportnál egy százalékkal haladta meg a 2011-est, a repülőtéren több mint 155 ezer import és 76 ezer export vámkezelést folytattak le tavaly. A növekedésben döntő szerepet játszik az internetes kereskedelem bővülése, a világhálón megrendelt áruk jelentős része ugyanis Ázsiából és Észak-Amerikából származik – jegyezte meg.

A főigazgató elmondta, hogy a repülőtéren összesen 3,8 milliárd forint vámot, 37,1 milliárd forint általános forgalmi adót és 10 millió forint környezetvédelmi termékdíjat fizettek be, ami a vám esetében 23, az áfa esetében 11 százalékos növekedés 2011-hez képest.

A vámszervek több mint hétszáz esetben tártak fel jogsértést mintegy 600 millió forint elkövetési értékben. A jogsértések jellemzően a kábítószerek, a gyógyszerek, a hamis áruk és kulturális javak területén történtek. A 63 kábítószeres felderítés nyomán összesen 88 kilogrammot foglaltak le, amiből több mint 73 kilogrammot a – gyakran vegyi anyagnak álcázott – dizájner drogok tettek ki.

Adózási, számviteli és munkaügyi szakmai rendezvények – bővebb információk: rodin.hu

Az illegális gyógyszerbehozatalról a főigazgató elmondta: összesen 123 esetben másfél millió adag gyógyszert és 45 kilogramm hatóanyagot foglaltak le, a legjellemzőbb termékek a potencianövelők, a fogyasztószerek és az étrend-kiegészítők voltak.

Demeter Tamás, a NAV Bevetési Főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy tavaly több mint 35 ezer ellenőrzést végeztek, amelynek során közel 36 ezer személyt és mintegy 30 ezer járművet ellenőriztek, jogsértést mintegy 1900 esetben tártak fel.

A felderített bűncselekmények száma közel 50, a szabálysértéseké 17, a feltárt jövedéki törvénysértéseké 6 százalékkal haladta meg az előző évit. A főigazgató elmondta, hogy a jogellenes cselekményekkel összefüggésben 4,3 milliárd forintnyi árut foglaltak le.

Demeter Tamás emlékeztetett arra, hogy a NAV-on belül a bevetési főigazgatóság több egyedülálló feladatot is ellát, ezek egyike a speciális műveleti tevékenység. Az elmúlt évben 50 főt fogtak el a NAV „kommandósai”.

A főigazgató a szintén sajátos feladatok között említette a speciális szolgálati kutyák kiképzését. Az elmúlt évben 12 új kutyát vásároltak, közülük heten már szolgálatba is álltak, valamint egy különleges kereső- és elfogó kutya is segíti majd a speciális egység munkáját.

(Forrás: MIT)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.