Nyári utazásokkal kapcsolatos információk


A NAV pár hasznos szabályt szedett össze a nyári utazások során felmerülő kiviteli és behozatali előírásokból. Felhívják a figyelmet, hogy az EU-n belül és kívül más-más szabályok vannak hatályban, így az úticél befolyásolja a vonatkozó előírásokat. Nem mindegy hova mennyi készpénzzel, dohányáruval, vagy gyógyszerrel érkezünk.

Főszabály szerint az EU-n belüli utazások során a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások, azonban vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz vagy engedélyhez kötöttek (például: veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, háziállatok).

A gyógyszerek tekintetében érdemes lehet a kezelőorvostól igazolást beszerezni, mivel az utazás időtartamára előírt mennyiségű gyógyszer szállítható az EU-n belüli utazás során. A háziállatok esetében kiemelten fontos, hogy azok csak állatútlevéllel vihetők külföldre, melyet a gazda lakóhelye szerinti illetékes állatorvos állít ki.

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele főszabály szerint tilos vagy engedélyhez kötött. Az ajándékként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, egzotikus bőrtermék engedély nélküli behozatala után természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés szabható ki.

Az EU-n belül az alkohol, cigaretta és üzemanyag (jövedéki termékek) szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Magánszemély adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat. Kereskedelmi mennyiségnek számít például már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő. Behozható és kivihető a gépjárművek és motorkerékpárok üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton például 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon (például autóval, hajóval) 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál azonban – az utazás módjától függetlenül – 150 euró ez az értékhatár.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni.

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett idén nyártól a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak már a 10 000 eurós értékhatárba.

Közzétette a NAV a 2023. júliusra vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette a július hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzin Gázolaj Keverék LPG autógáz CNC autógáz
2023. június 580 Ft/l 562 Ft/l 629 Ft/l       323 Ft/l 889 Ft/kg

A fentieken túl a teljes NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat az eheti adótraffipax helyszínekről, a vendéglátás 5%-os áfakulcsának alkalmazhatóságáról és egyéb adózási tudnivalókról. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.