Rekordhónapot hozott a szochó kiterjesztése a biztosítóknál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A júniusban szokásosnál csaknem 40 százalékkal több új életbiztosítási szerződést kötöttek Magyarországon a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai szerint.

A szervezet csütörtöki közleményében jelezte: azok a megtakarítással kombinált életbiztosítások, amelyeket egy héten belül elindítanak, még biztosan mentesülnek a kamatjövedelemre kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól.

A FBAMSZ felidézte, hogy az új adóteher elsősorban azokat a szerződéseket érinti, amelyeket a szerződő a jövőben valamilyen ok miatt néhány éven belül megszüntet. A hosszú távú öngondoskodás a továbbiakban is kedvező feltételekkel biztosítható: egyszeri díjas megtakarítások esetében az 5 évig, rendszeres díjas megtakarításoknál a legalábbi 10 évig fennálló szerződések esetén a biztosítói kifizetés teljesen adómentes, a július 1. után kötött szerződések esetében is.

Sebestyén András, a szövetség elnökségi tagja a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a gyakorlatban sok ok miatt válhat szükségessé a biztosítás tervezettnél korábbi megszüntetése, így aki minden eshetőségre gondol, annak célszerű a tervezett biztosítói megtakarítását még júniusban elindítania.

Már egy kisebb összegű egyszeri díjas megtakarítás esetében is érzékelhető a különbség, egy 3 millió forintos egyösszegű díjbefizetéssel induló megtakarítás három év után történő megszüntetése a június 30-a után megkötött szerződés esetében mintegy 44 ezer forinttal nagyobb adóterhet eredményezhet a kifizetés során.

A FBAMSZ arra számít, hogy június utolsó napjaiban az érdeklődés tovább fokozódik majd. Hozzátették, hogy fontos időben lépni, mert egyes biztosítók az aláírt ajánlatok végső benyújtási határidejeként június 29-ét jelölték meg.

A szövetség ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a biztosítói megtakarítási termékek hosszú távon mutatják meg igazi előnyeiket, ezért a legtöbb biztosító és minden felelősségteljes pénzügyi közvetítő legalább 15 éves tartási időtávra ajánlja ügyfeleinek ezeket az életbiztosításokat, de nem ritka a 20-30 éves megtakarítási idő sem.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. június 11.

FBAMSZ: az uniós kártya nem váltja ki az utasbiztosítást

Külföldi utak esetében teljes védelmet az európai egészségbiztosítási kártya (eek) csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2023. június 16.

Az online utasbiztosítások 7 százalékkal drágultak

A május végéig megkötött online utasbiztosítások díja 7 százalékkal drágult a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva – közölte az MTI-vel pénteken a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ), amely egyben felhívta a figyelmet: az átlagosan napi 665 forintos díjon nem érdemes spórolni, mert a biztosítások jelentősen mérséklik az utazások kockázatait.