Nyugdíjpénztárak: kezdődhet a tömeges visszalépés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az előzetes bejelentéseknek megfelelően a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslat eltörli a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát. A tervezet alapján egyértelműnek tűnik, hogy tovább élhet a magánpénztári rendszer is. A Napi Gazdaság információi szerint a kormányzat 55–75 százalékos visszalépési aránnyal kalkulál.

Benyújtották a parlamenthez a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot, ami az előzetes bejelentéseknek megfelelően eltörli a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát és megteremti az állami rendszerbe való visszalépés lehetőségét.

A pályakezdőként vagy önkéntes döntés alapján magánpénztári taggá váltak 2011. december 31-ig minden korlátozás nélkül választhatnák a kizárólagos állami nyugdíjat. A módosítás szerint azok is igényelhetnék ezt, akik a vegyes rendszer szerint már részesülnek saját jogú nyugellátásban.

A javaslat alapján egyértelműnek tűnik, hogy tovább élhet a magánpénztári rendszer. Kérdés persze, hányan maradnak majd a magán ágon. Lapunk információi szerint a kormányzatban 55-75 százalékos visszalépési aránnyal kalkulálnak, a magánkasszák így 1500-2000 milliárd forint visszaáramlásával szembesülhetnének.

A pénztárak – tudta meg a Napi Gazdaság – egyelőre inkább a 30-50, legfeljebb 60 százalékos tagvesztés lehetőségét érzékelik. Nagyon sokan akadnak ugyanis, akik a pluszjogosultságok (különösen a megtakarítás örökölhetősége) miatt ragaszkodnak egyéni számlájukhoz.

Azt mindenesetre sikerült megoldani, hogy a mindenképpen hatalmas pénzmozgás ne borítsa teljesen fel a hazai pénz- és tőkepiacot. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy a visszalépők magánpénztári követelésének értékét a kasszák a tagok portfóliójában lévő eszközökben adják át a kormány által kijelölt szerv részére. Nem lesz tehát kényszerlikvidálás, ami a már megindulni látszó részvényárfolyam-zuhanást (Napi Gazdaság, 2010. október 22.) gyorsíthatta volna, közben jelentősen értéktelenítve a tagok vagyonát.

A cikk teljes terjedelemben a Napi Gazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Napi Gazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.