OÉT: át kell alakítani a rokkantsági minősítés rendszerét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyetértés volt az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén abban, hogy át kell alakítani a rehabilitáció és a rokkantsági minősítés rendszerét. A szakszervezetek ezt egyértelműen támogatták, a munkáltatói oldal bizonyos fenntartásokat is megfogalmazott a finanszírozással kapcsolatban.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára erre a munkáltatói felvetésre válaszolva elmondta: az újonnan bevezetendő rehabilitációs járadékot ugyanúgy a nyugdíjalap fizeti, mint a rokkantsági nyugdíjat, tehát finanszírozása nem jelent többletterhet a munkáltatóknak. A változás, hogy azoknak, akiket a minősítő intézmény alkalmasnak tart a rehabilitációra, nem rokkantsági nyugdíjat, hanem rehabilitációs járadékot állapítanak meg, ennek nettó összege ugyanannyi, mint a rokkantsági nyugdíj. A járadékos idő alatt viszont kötelező részt venni a rehabilitációban a leendő munkavállalás érdekében.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.