Októbertől új lakástámogatási rendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány július 1-jével felfüggesztette a lakástámogatásokat, így ettől az időponttól már nem lehetett sem szocpolt, sem félszocpolt igényelni. Az új, szigorúbb rendszer alapján október 1-től lehet állami kamattámogatást igényelni lakásépítéshez, -vásárláshoz, vagy korszerűsítéshez.

Az új, célzott állami kamattámogatási formát a 35 év alatti magánszemélyek, valamint a 45 év alatti, 2 vagy többgyermekes családok igényelhetik új lakás építéséhez, új lakás vásárlásához, vagy a lakás korszerűsítéséhez. Ezzel a lakástulajdonnal még nem rendelkező, új lakást építő, új lakást vásárló fiatalokat és a nagycsaládosokat kívánja támogatni a kormány úgy, hogy figyelembe veszi a területi különbségeket is.

Az állami kamattámogatással nyújtott hitelt új lakás építésére vagy vásárlására, valamint korszerűsítésre lehet majd felhasználni. A lakás vételára nem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 25, egyéb településeken a 20 millió forintot. A hitel összege nem haladhatja meg lakás építése, új lakás vásárlása esetén a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12,5 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot, lakás korszerűsítése esetén pedig az 5 millió forintot.

A támogatott hitelt igénylőknek a korábban (öt éven belül) értékesített lakásuk vételárát be kell forgatniuk az új lakáscél megvalósításába és vállalniuk kell, hogy legalább egy évig nem értékesítik a támogatott kölcsönből épített, vásárolt, korszerűsített lakást. Emellett a támogatott személyeknek legalább 50%-ot elérő tulajdoni hányadot kell szerezniük az építendő, vásárlandó új lakásban és a lakásban életvitelszerűen kell lakniuk.

Egyféle, állampapírhozam-alapú kamattámogatási forma váltja fel a korábbi támogatási formákat. A kamattámogatás mértéke új lakáscél megvalósítása esetén az állampapírhozam 50%-a, lakáskorszerűsítés esetén 40%-a. A 45. életévüket be nem töltött, a két- vagy több gyermeket nevelő családoknál a kamattámogatás intenzitása, új lakás vásárlása vagy építése esetén, a gyermekek számával nő: 2 gyermek esetében 52%, 3 gyermek esetében 55%, 4 gyermek esetében 59%, 5 gyermek esetében 64%, 6 vagy több gyermek esetében 70%.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.