Olcsó az autó Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon tulajdonképpen olcsók az autók – sajnos csak az adó nélküli árak összehasonlításában. Ebből a nézőponból nézve az Európai Unióban csak a dán és a litván fogyasztók járnak jobban a hazaiaknál.

Az euróövezet országaiban stabilizálódott a különbség az autók nettó árában az idei év első felében – idézi az MTI az Európai Bizottság legfrissebb adatait. Az átlagos különbség 4,6 százalék volt szemben az előző féléves 4,4 százalékkal. A legnagyobb eltérés a közepes és az alacsony árfekvésű autóknál mutatkozik – 4,8-5,2 százalék – míg a luxusautóknál kisebb a különbség.

Tipikus példa a Ford Focus, amely Németországban például 30 százalékkal drágább, mint Finnországban, ahol egyébként igen magas adók terhelik az autókat, ami persze a szalonokban már elveszi az árelőnyt. Ez az eltérés akár 4 ezer euró megtakarítást is eredményezhet (áfával együtt) a bizottság számításai szerint annak a német állampolgárnak, aki Finnországban vásárol gépkocsit.

Az Európai Unió valamennyi tagországát figyelembe véve – a tavaly óta a statisztikába került Bulgáriát és Romániát is – nem változott az árkülönbség az előző időszakhoz képest, átlagosan 6,4 százalék körül alakult. A 27 tagországot tekintve Szlovákia a legdrágább, itt az árak 8,4 százalékkal haladják meg az EU-átlagot, a második helyen Csehország áll. Dánia legolcsóbb, utána Litvánia, illetve Magyarország következik.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.