Olcsó az autó Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon tulajdonképpen olcsók az autók – sajnos csak az adó nélküli árak összehasonlításában. Ebből a nézőponból nézve az Európai Unióban csak a dán és a litván fogyasztók járnak jobban a hazaiaknál.

Az euróövezet országaiban stabilizálódott a különbség az autók nettó árában az idei év első felében – idézi az MTI az Európai Bizottság legfrissebb adatait. Az átlagos különbség 4,6 százalék volt szemben az előző féléves 4,4 százalékkal. A legnagyobb eltérés a közepes és az alacsony árfekvésű autóknál mutatkozik – 4,8-5,2 százalék – míg a luxusautóknál kisebb a különbség.

Tipikus példa a Ford Focus, amely Németországban például 30 százalékkal drágább, mint Finnországban, ahol egyébként igen magas adók terhelik az autókat, ami persze a szalonokban már elveszi az árelőnyt. Ez az eltérés akár 4 ezer euró megtakarítást is eredményezhet (áfával együtt) a bizottság számításai szerint annak a német állampolgárnak, aki Finnországban vásárol gépkocsit.

Az Európai Unió valamennyi tagországát figyelembe véve – a tavaly óta a statisztikába került Bulgáriát és Romániát is – nem változott az árkülönbség az előző időszakhoz képest, átlagosan 6,4 százalék körül alakult. A 27 tagországot tekintve Szlovákia a legdrágább, itt az árak 8,4 százalékkal haladják meg az EU-átlagot, a második helyen Csehország áll. Dánia legolcsóbb, utána Litvánia, illetve Magyarország következik.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?