Olcsó az autó Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon tulajdonképpen olcsók az autók – sajnos csak az adó nélküli árak összehasonlításában. Ebből a nézőponból nézve az Európai Unióban csak a dán és a litván fogyasztók járnak jobban a hazaiaknál.

Az euróövezet országaiban stabilizálódott a különbség az autók nettó árában az idei év első felében – idézi az MTI az Európai Bizottság legfrissebb adatait. Az átlagos különbség 4,6 százalék volt szemben az előző féléves 4,4 százalékkal. A legnagyobb eltérés a közepes és az alacsony árfekvésű autóknál mutatkozik – 4,8-5,2 százalék – míg a luxusautóknál kisebb a különbség.

Tipikus példa a Ford Focus, amely Németországban például 30 százalékkal drágább, mint Finnországban, ahol egyébként igen magas adók terhelik az autókat, ami persze a szalonokban már elveszi az árelőnyt. Ez az eltérés akár 4 ezer euró megtakarítást is eredményezhet (áfával együtt) a bizottság számításai szerint annak a német állampolgárnak, aki Finnországban vásárol gépkocsit.

Az Európai Unió valamennyi tagországát figyelembe véve – a tavaly óta a statisztikába került Bulgáriát és Romániát is – nem változott az árkülönbség az előző időszakhoz képest, átlagosan 6,4 százalék körül alakult. A 27 tagországot tekintve Szlovákia a legdrágább, itt az árak 8,4 százalékkal haladják meg az EU-átlagot, a második helyen Csehország áll. Dánia legolcsóbb, utána Litvánia, illetve Magyarország következik.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.