Ombudsman: zavaros a telekadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabó Máté szerint két törvény eltérően szabályozza a telekadót, ezért felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendezze az ellentmondást.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: a helyi adókról szóló törvény az építési tilalommal sújtott telkekre 50 százalékos telekadó- mentességet ad, míg ha a telken olyan vezeték húzódik, amely miatt nem lehet építkezni rajta, akkor az energetikai szabályok alapján nem jár adókedvezmény.

Az alapvető jogok biztosa annak alapján hívta fel a figyelmet a problémára, hogy a budapesti XXII. kerületi önkormányzat telekadót vetett ki azokra a tulajdonosokra, akiknek a telkén nagynyomású gázvezeték húzódik a föld alatt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a helyi adókról szóló törvény múlt év eleji módosítása szerint a vezetékek védőövezete nem jelenti azt, hogy a telek nem hasznosítható, ezért nem jár az egész területre telekadó-mentesség. Viszont ha építési tilalom alatt áll a telek – akár a vezeték miatt – akkor a törvény 50 százalékos kedvezményt biztosít a helyi adóból.

Más a helyzet akkor, ha az energetikai jogszabályok alapján vizsgálja valaki ugyanezt a problémát. A bányaszolgalmi vagy vezeték szolgalmi joggal terhelt telek tulajdonosának ugyanis nem jár telekadó-kedvezmény.

Az eltérő jogszabályi rendelkezések rendezésére az ombudsman felkérte a nemzetgazdasági minisztert.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.