ÖPOSZ: a pénztártagok ellenzik az új cafeteriát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyugdíjra és egészségügyi kiadásokra való előtakarékoskodást részesítené előnyben a többség a nyarlássa szemben az ÖPOSZ felmérése szerint.


Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) legfrissebb felmérése szerint a pénztártagok döntő többsége nem ért egyet a cafeteria rendszer mostani változtatásaival, sokan nem is tudnák pótolni a kieső munkáltatói befizetéseket – mondta Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke egy csütörtöki, budapesti háttérbeszélgetésen.

Elmondta: eddig mintegy 25 ezer válasz érkezett a szövetséghez arra a kérdőívre, amelyet a pénztárszövetség állított össze a cafetéria változtatásairól, hozzátéve, a válaszadók többsége egészségpénztári és önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal is rendelkezik. 

Kiemelte: a válaszadók döntő többsége nem ért egyet a cafeteria-rendszer jelenlegi módosításával, meglepő a válaszok alapján, hogy  a nyugdíjra és egészségügyi kiadásokra való előtakarékoskodást még a nyaralásra fordított összegeknél is fontosabbnak tartják. A válaszadók 42 százaléka válaszolta azt, hogy egyéni befizetéssel gyarapítja a számláját, ugyanakkor a munkáltatói támogatás kiesése esetén a megkérdezetteknek már csak 12 százaléka válaszolta, hogy teljes egészében kipótolná a kiesett összeget. 

A válaszadók 17 százaléka úgy ítélte meg, hogy egyáltalán nem tudná vagy nem akarná pótolni a kiesett munkáltatói befizetéseket. 

Kravalik Gábor szerint az is látszik: a pénztártagok számára a legfontosabb előny a pénztári tagságnál a 20 százalékos adóvisszatérítés, ezt követi a nyugdíjpénztári hozam, majd a munkáltatói hozzájárulás. 

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

Úgy vélte: az adótörvényeknél még van lehetőség a finomhangolásra. Elmondta: kétirányú kezdeményezéssel szeretne fellépni az ÖPOSZ a kormánynál.

Kravalik Gábor rámutatott: a  Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége azt szeretné elérni, hogy az öngondoskodást célzó megoldások kedvezményt kapjanak. 

A cél az, hogy egyrészt a munkáltatói támogatást ne a magasabb, 49,98 százalékos adóteher sújtsa, ha ilyen jellegű terméket adnak a dolgozóiknak a munkáltatók. Kedvező lenne, ha az egyéni befizetések növelése érdekében az eddig 20 százalékos adójóváírás mértékét 30 százalékra emelnék fel, illetve az adójóváírás éves maximum 150 ezer forintos felső határát 200 ezer forintra növelné a kormány – húzta alá az ÖPOSZ elnöke.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.