Ötven kérdést kapnak a veszteséges cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bevételük 2 százalékánál kisebb nyereséget mutattak ki és az elvárt adót sem fizetik be, ötven kérdésre kell választ adniuk az adóhatóság felé. A dokumentumban szerepelnek olyan kérdések is, amelyeket eddig senki sem gyűjtött össze – írja a Népszabadság.

Többek között a reklámkiadásokra, a piackutatási, tanácsadási költségekre, az ügynöki jutalék címén kifizetett összegekre, a megbízási díjakra, a külföldi utazásokra és a napidíjakra, a repi-költségekre, az üzleti ajándékok értékére, az oktatási és képzési kiadásokra kérdez majd rá az adóhatóság.

A Népszabadság birtokába került a július elsejétől ismét érvénybe lépő elvárt adó új, egyeztetésre küldött tervezete, s egyben az a kérdőív, amely tartalmazza az alacsony nyereségüket, illetve veszteségüket bizonyítani képes vállalkozások számára előírt nyilatkozatot.

Az elvárt adó célja, hogy kiterjessze az adófizetők körét. Vagyis hogy a papíron évek óta veszteséges vállalkozók többször is meggondolják: érdemes-e csalni. Eredetileg a jogszabály azt mondta ki: az a minimum, hogy egy vállalkozás az árbevételének két százalékát elérő nyereséget termeljen, és ez után adót fizessen. Ez tízmilliós bevétel esetén kétszázezer forint nyereséget és 32 ezer forint adó befizetését jelenti. Csakhogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogszabályt, mert a kabinet nem adta meg az ellenbizonyítás lehetőségét: azoknak is kellett volna nyereségadót fizetniük, akik tényleg veszteségesek voltak.

A tervezet szerint mintegy ötven kérdésre kell válaszolniuk a veszteségességüket bizonyítani szándékozó vállalkozásoknak – köztük számos olyan is akad, amely a normál adóbevallásban nem szerepel. Az adatok megadása így óriási pluszmunkát jelent majd a könyvelőknek, és lehetőséget teremt a vállalati szoftverek forgalmazóinak új termékek eladására, az adótanácsadóknak pedig új nyereségminimalizálási módszerek kidolgozására – írja a Népszabadság.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.