Ötvenezer euróig kártalanít a Betétbiztosítási Alap


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2009. évi XLI. törvény módosította a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény betétbiztosítást érintő rendelkezéseit. A betétesek bizalmának erősítése érdekében jelentősen csökkenti a kártalanítás kifizetésére vonatkozó határidőt és a gyors kifizetés érdekében egyszerűsíti a kártalanítás folyamatát.

A törvénymódosítás a kártalanítás összeghatárát 13 millió forint helyett 50.000 euróban határozza meg azzal, hogy a kártalanítást forintban kell teljesíteni. Az átváltásnál a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napon érvényes MNB által közzétett devizaárfolyamot kell figyelembe venni.

A kártalanítás folyamatának gyorsítása érdekében a törvény pontosítja a kamatszámítás módját. Eszerint a Betétbiztosítási Alap a szerződés szerinti kamatlábat téríti meg a kártalanítás kezdő időpontjáig.
Három hónap helyett a kártalanítást a vonatkozó uniós irányelv rendelkezésével összhangban 20 munkanapon belül kell teljesíteni, amely kivételes esetben a Felügyelet engedélyével 10 munkanappal meghosszabbítható.

A törvény pontosítja, illetve kiegészíti a kártalanítással kapcsolatos információk közzétételére
vonatkozó szabályozást is. Az Alap honlapján és a kártalanítással érintett hitelintézet honlapján
is közzé kell tenni a kifizetés feltételeit. A hitelintézetnek ezentúl arról is tájékoztatnia kell a betétest, ha az Alap által nyújtott betétbiztosítás nem terjed ki az általa elhelyezett betétre.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.