Pár fontos áfaváltozást kell észben tartani

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 26.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozásoknak figyelniük kell arra, hogy év elején változott a lakóingatlan és az annak nem minősülő egyéb ingatlan értékesítésével kapcsolatos adókötelesség-tételre vonatkozó bejelentési lehetőség, valamint az összesítő nyilatkozat szabályozása.

Év elejétől az áfatörvény lehetőséget biztosít az adóalanyoknak arra, hogy eltérően adózzanak lakóingatlan és lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlan értékesítésük esetén. Ennek megfelelően az adóalanyok 2010-től már választhatják az adófizetési kötelezettséget kizárólag a lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlanaik értékesítésére is, anélkül, hogy lakóingatlan-értékesítésüket adókötelessé tennék – mondta Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere elmondta.

A jogszabályváltozáshoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések szerint ha az adóalanyok forgalmi adózást választottak ingatlanértékesítésre, ez a nyilatkozat módosítható, úgy, hogy a lakóingatlanok vonatkozásában adómentességet alkalmaz. Ezen túl, azok az adóalanyok, akik a két évnél régebbi használatbavételi engedélyű ingatlan értékesítésre korábban nem választottak adókötelezettséget, 2010. január 1-jétől adókötelezettséget választhatnak a lakóingatlannak nem minősülő ingatlanok értékesítésére.

A választási lehetőség csak a két évnél régebbi használatbavételi engedélyű ingatlan értékesítésre vonatkozik, hiszen az új ingatlanok értékesítése továbbra is adóköteles. Az adókötelezettség választása esetén továbbra is a fordított adózás szabályai alkalmazandók, azaz ha az ingatlant értékesítő adóalany adófizetési kötelezettséget választott az adott ingatlan értékesítésére, akkor az ingatlan adóalanynak minősülő beszerzője fogja megfizetni az áfát.

Fontos szabály, hogy a módosított nyilatkozatot 2010. február 1-ig kell az adóhatósághoz benyújtani vagy postára adni, a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Összesítő nyilatkozattételi kötelezettség
Január 1-jétől az adóalanyoknak nem csupán közösségen belüli termékértékesítéseikről, illetve termékbeszerzéseikről, hanem a határon átnyúló, főszabály szerinti teljesítési helyű, más tagállambeli adóalanyok vagy adószámmal rendelkező általános forgalmi adóalanynak nem minősülő személy részére teljesített, illetve tőlük igénybe vett szolgáltatásokról is összesítő nyilatkozatot kell benyújtaniuk.

Az adóhatóságtól kapott szóbeli információink szerint az összesítő nyilatkozattételi kötelezettség nem terjed ki azon szolgáltatásokra, melyek az áfatörvény szerint a tevékenység jellegére tekintettel mentesek az áfa alól – emeli ki Veszprémi István. Ehhez kapcsolódóan ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy az igénybe vett és nyújtott szolgáltatások a szolgáltatásnyújtó, illetve a szolgáltatást igénybevevő adóalany tagállamában is adómentességet élveznek-e, illetve ezen tagállamokban is mentesülnek-e az összesítő nyilatkozattételi kötelezettség alól.

A fenti jogszabályváltozások következtében az áfabevallás és az összesítő nyilatkozat formája változik. A 2010. évi adókötelezettségek bevallására használandó 1065. számú áfa-bevallásban külön sorban kell feltüntetni a közösségi és a harmadik országbeli adóalanynak nyújtott, illetve tőlük igénybe vett szolgáltatásokat, valamint közösségi ügyletek esetén továbbá el kell különíteni a főszabály szerinti, illetve a különös szabályok szerinti teljesítési helyű szolgáltatásokat – hívja fel a figyelmet a Deloitte szakértője.

A 10A60-as számú összesítő nyilatkozat a Közösségen belüli termékbeszerzés és termékértékesítés lapokon túlmenően kiegészül a Közösségen belüli szolgáltatásnyújtással és a Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétellel kapcsolatos adatok feltüntetésére szolgáló adatlapokkal. Az új adatlapok formája várhatóan hasonló lesz a korábbi, Közösségen belüli termékbeszerzés és termékértékesítés nyomtatványaihoz.

A cégeknek érdemes áttekinteniük analitikus rendszerüket, hogy azok megfelelnek-e a változó elvárásoknak, illetve érdemes áttekinteni az egyes határon átnyúló szolgáltatásnyújtásaik kezelését is – különös tekintettel az adómentesként kezelt ügyletekre.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek:


NAV: ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020. május 29.

Június 2-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamennyi Pest megyei ügyfélszolgálatán újra fogadják az ügyfeleket, akiket ugyanakkor arra kér a hivatal, hogy részesítsék előnyben az elektronikus vagy telefonos ügyintézést.

4,8 százalékos magyar visszaesést vár idén a Moody’s
2020. május 29.

Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zömének államadós-profilja képes ellenállni a növekedést és az államháztartási mutatókat érő rövid távú sokknak. A hitelminősítő szerint a legmélyebb recesszió Horvátországban lesz, a magyar gazdaság idén 4,8 százalékkal esik vissza.

Adózás koronavírus idején (4. rész)
2020. május 29.

A koronavírus-helyzet sokba kerül! Általában az egész emberiségnek is, de szűkebben Magyarországnak vagy akár az egyes családoknak, személyeknek is. A halálos áldozatokon túl az egészségügyi ellátás, a gazdasági visszaesés, a kilábalás költségei a legjelentősebbek. Ezeket a költségeket finanszírozni kell. Ideális esetben a teherviselő képesség alapján, amelynek megvalósítása kormányzati feladat. Erre Magyarországon felhatalmazást kapott a kormány a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényben.