Pár fontos áfaváltozást kell észben tartani

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 26.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozásoknak figyelniük kell arra, hogy év elején változott a lakóingatlan és az annak nem minősülő egyéb ingatlan értékesítésével kapcsolatos adókötelesség-tételre vonatkozó bejelentési lehetőség, valamint az összesítő nyilatkozat szabályozása.

Év elejétől az áfatörvény lehetőséget biztosít az adóalanyoknak arra, hogy eltérően adózzanak lakóingatlan és lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlan értékesítésük esetén. Ennek megfelelően az adóalanyok 2010-től már választhatják az adófizetési kötelezettséget kizárólag a lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlanaik értékesítésére is, anélkül, hogy lakóingatlan-értékesítésüket adókötelessé tennék – mondta Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere elmondta.

A jogszabályváltozáshoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések szerint ha az adóalanyok forgalmi adózást választottak ingatlanértékesítésre, ez a nyilatkozat módosítható, úgy, hogy a lakóingatlanok vonatkozásában adómentességet alkalmaz. Ezen túl, azok az adóalanyok, akik a két évnél régebbi használatbavételi engedélyű ingatlan értékesítésre korábban nem választottak adókötelezettséget, 2010. január 1-jétől adókötelezettséget választhatnak a lakóingatlannak nem minősülő ingatlanok értékesítésére.

A választási lehetőség csak a két évnél régebbi használatbavételi engedélyű ingatlan értékesítésre vonatkozik, hiszen az új ingatlanok értékesítése továbbra is adóköteles. Az adókötelezettség választása esetén továbbra is a fordított adózás szabályai alkalmazandók, azaz ha az ingatlant értékesítő adóalany adófizetési kötelezettséget választott az adott ingatlan értékesítésére, akkor az ingatlan adóalanynak minősülő beszerzője fogja megfizetni az áfát.

Fontos szabály, hogy a módosított nyilatkozatot 2010. február 1-ig kell az adóhatósághoz benyújtani vagy postára adni, a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Összesítő nyilatkozattételi kötelezettség
Január 1-jétől az adóalanyoknak nem csupán közösségen belüli termékértékesítéseikről, illetve termékbeszerzéseikről, hanem a határon átnyúló, főszabály szerinti teljesítési helyű, más tagállambeli adóalanyok vagy adószámmal rendelkező általános forgalmi adóalanynak nem minősülő személy részére teljesített, illetve tőlük igénybe vett szolgáltatásokról is összesítő nyilatkozatot kell benyújtaniuk.

Az adóhatóságtól kapott szóbeli információink szerint az összesítő nyilatkozattételi kötelezettség nem terjed ki azon szolgáltatásokra, melyek az áfatörvény szerint a tevékenység jellegére tekintettel mentesek az áfa alól – emeli ki Veszprémi István. Ehhez kapcsolódóan ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy az igénybe vett és nyújtott szolgáltatások a szolgáltatásnyújtó, illetve a szolgáltatást igénybevevő adóalany tagállamában is adómentességet élveznek-e, illetve ezen tagállamokban is mentesülnek-e az összesítő nyilatkozattételi kötelezettség alól.

A fenti jogszabályváltozások következtében az áfabevallás és az összesítő nyilatkozat formája változik. A 2010. évi adókötelezettségek bevallására használandó 1065. számú áfa-bevallásban külön sorban kell feltüntetni a közösségi és a harmadik országbeli adóalanynak nyújtott, illetve tőlük igénybe vett szolgáltatásokat, valamint közösségi ügyletek esetén továbbá el kell különíteni a főszabály szerinti, illetve a különös szabályok szerinti teljesítési helyű szolgáltatásokat – hívja fel a figyelmet a Deloitte szakértője.

A 10A60-as számú összesítő nyilatkozat a Közösségen belüli termékbeszerzés és termékértékesítés lapokon túlmenően kiegészül a Közösségen belüli szolgáltatásnyújtással és a Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétellel kapcsolatos adatok feltüntetésére szolgáló adatlapokkal. Az új adatlapok formája várhatóan hasonló lesz a korábbi, Közösségen belüli termékbeszerzés és termékértékesítés nyomtatványaihoz.

A cégeknek érdemes áttekinteniük analitikus rendszerüket, hogy azok megfelelnek-e a változó elvárásoknak, illetve érdemes áttekinteni az egyes határon átnyúló szolgáltatásnyújtásaik kezelését is – különös tekintettel az adómentesként kezelt ügyletekre.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek:


Egységesek lesznek jövőre az EU-n belüli áfamentes értékesítés adatkövetelményei
2019. október 18.

Egységesek lesznek jövőre az EU-n belüli áfamentes értékesítés adatkövetelményei

A vevői készlet egyszerűsítés egységes uniós szabályozása minden tagállamban azonos követelményeket állít fel az áfamentesség feltételeként, mind a vevőre, mind az eladóra, mind a készletekre vonatkozóan. Amennyiben ezeket az adatokat és paramétereket a két EU tagországban működő érintett cégek pontosan nyilvántartják, 2020. januártól egyszerűbb adóadminisztrációval dolgozhatnak.

Kis magyar pénztörténet – … és megszületik a forint (7. rész)
2019. október 18.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. A Magyar Nemzeti Bank megalakulása, majd a koronát beváltó pengő bevezetése, az új nemzeti valuta stabilizálódása egy új felvirágzás ígéretét hordozta. Hogy mégsem így lett, azt ma már tudjuk.

Iparűzési adó: évtizedes gyakorlatot írt felül a Kúria
2019. október 17.

A Kúria közelmúltbeli döntései egy évtizedek óta bevett iparűzésiadó-kezelési gyakorlatot írtak felül. A magyar gazdaság számos szereplőjénél - például kiskereskedelem, autóipar, vendéglátás - is utólag többlet iparűzésiadó-fizetési kötelezettség keletkezhet.