Pénztárgépek: újabb kör a bevezetésben?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV és az NGM közleménye alapján a vállalkozások 2014. augusztus 31-ét követően már csak online pénztárgépet használhatnak. Az online pénztárgép-rendelés céljából létrehozott eBEV-felületen keresztül pedig 2014. augusztus 15-től már nem lesz lehetőség új rendelést leadni.


Egy korábbi bejegyzésben az NGM-közlemény kapcsán az online pénztárgépek bevezetéséről szóló szabályozást jártuk körül, tekintettel az azt életre hívó okokra, a pénztárgépek bevezetésével kapcsolatos kötelezettségekre és ezek teljesítésének határidejére.

A folyamatban részt vevő munkabizottság megállapította, hogy a forgalmazók megfelelő készletállománnyal rendelkeznek, így augusztus 31-ig minden erre kötelezett vállalkozás, amely még nem tette meg, beszerezheti online pénztárgépét.

A revizorok elmúlt időszaki tapasztalatai alapján sokan próbálták kitolni a bevezetés határidejét azzal az érveléssel, hogy ők mindent megtettek a beszerzés érdekében, de mégsem érkezett még meg az online pénztárgépük.

A július végén kiadott közlemény alapján szeptember 1-től a revizoroknak megszűnik a mérlegelési jogkörük, a vállalkozások már nem hivatkozhatnak a beszerzés nehézségeire.

Amennyiben az adózó szeptember 1-jét követően is elmulasztja az átállást, úgy komoly bírsággal sújtható emiatt.

A NAV közleménye

Az online pénztárgépek bevezetésének véghatáridejéről szóló július végi NGM-közleményt követően hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is közzétett egy hírt honlapján.

A korábbi NGM-közleményen kívül a hatóság felhívja a figyelmét azoknak a vállalkozásoknak, amelyek pénztárgép-használati kötelezettséggel járó tevékenységüket 2014. augusztus 31-ét követően kezdik meg, hogy szeptember 1-jét követően azt már csak online pénztárgéppel tehetik meg.

Továbbá kiemelték, hogy az online pénztárgép-rendelés céljából létrehozott eBEV-felületen keresztül 2014. augusztus 15-től már nem lesz lehetőség új rendelést leadni.

A rendelési felületet augusztus 31-e után pedig egyáltalán nem lehet majd elérni.

Adózás a gyakorlatban 2014 – Két időpontban

Fő adónemek szabályaiban bekövetkezett változások

        Általános forgalmi adó
        Személyi jövedelemadó
        Társasági adó
        Az adózás rendje

A KATA, KIVA, EVA, helyi adók, gépjárműadó változásai és a reklámadó

Egyéb, az adóalanyokat érintő évközi változások

Előadó: Szilágyi Miklósné igazságügyi adó- és járulékszakértő, Faktum 97. Gazdasági Tanácsadó Kft.

Részletek és jelentkezés:

2014. szeptember 25. és 2014. november 12.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal a bevezetésre kötelezettekkel, akiknek csak 2015. január 1-től kell új pénztárgépüket beüzemelni? A választ egyelőre nem tudni, azonban az NGM és a NAV közleményéből is látszik, hogy a hatóságok igyekeznek a „második körös” bevezetést jobban előkészíteni.

A bejegyzés szerzője dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Hungary adómenedzsere. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. december 1.

Varga Mihály: Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentése jön

Szerdán kezdődik a Parlamentben a 750 milliárd forintos adócsökkentési törvényjavaslat vitája, ha elfogadják a javaslatot Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentését hajthatja végre a kormány 2022-ben – mondta a pénzügyminiszter a Facebookon megosztott videójában.

2021. december 1.

Ezek a legfontosabb tudnivalók az online számla adatszolgáltatásról

Szakmai videósorozatunk mostani részében dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője az online számla adatszolgáltatásról beszél; szó esik az érintettek köréről, a kivételekről, a bejelentés lehetőségeiről, és a használt online felületről is.

2021. november 30.

EUB döntés – 1:0 az áfalevonási jog javára

Az Európai Unió Bírósága újra rámutatott arra, hogy a NAV adólevonási jog megtagadásával kapcsolatos gyakorlata a közösségi jogba ütközik – írja az RSM Blog.