Pénzügyi tárgyú törvénymódosítások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyáron elfogadott megszorító csomag kiegészítéseként december elején szavazták meg a honatyák a 2007-es pénzügyi tárgyú módosításokat tartalmazó 2006. évi CXXXI. törvényt. A döntően adózási és társadalombiztosítási kérdéseket érintő jogszabály húsznál is több törvény rendelkezéseit érinti.

Így módosítja az szja, a társasági adó, az eva, az ekho, az áfa, a fogyasztói árkiegészítés, a regisztrációs adó, a jövedéki adó, a helyi adók, az adózás rendje és az illeték szabályait. Változásokat hoz a vámjogról szóló törvény, a társadalombiztosítási törvény, az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény, a magánnyugdíjról szóló törvény és a számviteli törvény vonatkozásában is.
Az új rendelkezések közül csak néhány szabályt emelünk ki, tekintettel arra, hogy a 2007-es változásokról szóló, novemberben rendezett Adóakadémia előadásairól részletes összefoglalók olvashatók honlapunkon.

2007. január 1-től a nyugdíj a teljes adómentesség helyett adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, ebben a tekintetben a jogalkotók visszatértek az szja 2002. január elsejét megelőző szabályaihoz. Az adókedvezmények köre a személyi jövedelemadóban, az evában és a társasági adóban a havi bevallás bevezetéséhez kapcsolódóan bővült kizárólag. Az üdülési csekkek felhasználása szélesebb körűvé vált. Változott az elvárt jövedelem megállapítására vonatkozó szabályozás is. A törvénymódosítás érinti az ekhósok járulékfizetésének kérdését is. Előírja, hogy legalább a minimálbér után fizessenek az érinttettek járulékokat. Az áfa kapcsán pontosítja az Unió területének meghatározására vonatkozó rendelkezéseket, a faktorálással egybekötött engedményezés szabályait, valamint a számlák kötelező adattartalmát. A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása a hatályos avultatási skála időtartamát lerövidíti, egyben meredekebbé és degresszívebbé teszi. Az adózás rendjéről szóló törvény tekintetében bevezeti az egycsatornás foglalkoztatotti bejelentést, a hatósági adómegállapítás kapcsán pedig bővíti a munkáltatók, kifizetők feladatait. Törvényi szinten is megerősíti, hogy a minimum járulékalap utáni fizetési kötelezettség nem vonatkozik a külön jogszabályban (azaz nem a társadalombiztosítási törvényben) szabályozott közterhekre (ekho, Start kártya, munkaadói járulék), valamint a vállalkozói járulékfizetésre.Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ukrán munkavállalók elszállásolását terhelő áfa levonása

Egy belföldi áfaalany társaság a súlyos munkaerőhiány kiküszöbölése céljából külföldi munkavállalókat alkalmaz. A gyártási tevékenység folyamatosságának biztosítása és a szükséges munkaerő megtartása érdekében a társaság ingyenes szállást is biztosít nekik. A társaság kölcsönzött ukrán munkavállalókat is foglalkoztat. Ez utóbbi ukrán munkavállalók is igazoltan a társaságnál dolgoznak 100 százalékban, azonban az ő díjukat egy munkaerő-közvetítő cég számlázza. A kölcsönzött ukrán munkavállalók esetében a szállásköltség vagy a munkaerő-közvetítő cég díjában szerepel – mint járulékos költség –, vagy azt közvetlenül a társaság fizeti a szállásadóknak. Az Ukrajnában jelenleg fennálló háborús helyzet miatt az ukrán munkavállalók jelezték a társaságnak, hogy az Ukrajnában élő hozzátartozóik kimenekítéséhez szükséges bizonytalan ideig távol maradnak, illetve nem végeznek munkát, valamint a fenti időszakot követően csak akkor tudnak újra munkába állni, ha a hozzátartozóik elszállásolását az üzemek közelében meg tudják oldani. A társaság azt tervezi, hogy a jövőben az ukrán munkavállalók családtagjainak az elszállásolását is a jelenleg igénybe vett munkásszálláson oldja meg, akár plusz férőhelyek biztosításával. A szállásokat továbbra is az ukrán munkavállalók használnák, csak egy-egy szobában hozzátartozókat is elhelyeznének, vagyis minden szobában lenne ukrán munkavállaló, illetve egy-egy ukrán munkavállaló nagyobb szálláshelyet kapna. Így az ukrán munkavállalók maguk mellett tudhatják a hozzátartozóikat és folytathatják a munkát, a társaság pedig továbbra is rendelkezni fog a gyártáshoz szükséges munkaerővel. Levonhatja-e a társaság a saját maga által foglalkoztatott és a kölcsönzött ukrán munkavállalók, illetve azok hozzátartozóinak elszállásolását terhelő áfát? Az Adó szaklapban megjelent kérdés-válasz.

2022. augusztus 8.

Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás az áfa rendszerében

A munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás helyes áfa-rendszerbeli kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az ügyletben részt vevő felek tisztában legyenek a szolgáltatás alapját képező munkaerő-kölcsönzésre irányuló jogviszonnyal, majd a jogviszony minősítését követően a fordított adózás, valamint a – szolgáltatás jellegéből adódóan – az időszakos elszámolású ügyletek szabályaival. Megjegyzendő, hogy ugyan elméletileg a munkaerő-kölcsönzés tipikusan az átmeneti jellegű, ideiglenes munkaerő-igények kielégítésére szolgál, azonban számos esetben az adózók adóelkerülési törekvéseinek melegágyát is képezi. Az Adó szaklap cikke.