Pénzügyi tárgyú törvénymódosítások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyáron elfogadott megszorító csomag kiegészítéseként december elején szavazták meg a honatyák a 2007-es pénzügyi tárgyú módosításokat tartalmazó 2006. évi CXXXI. törvényt. A döntően adózási és társadalombiztosítási kérdéseket érintő jogszabály húsznál is több törvény rendelkezéseit érinti.

Így módosítja az szja, a társasági adó, az eva, az ekho, az áfa, a fogyasztói árkiegészítés, a regisztrációs adó, a jövedéki adó, a helyi adók, az adózás rendje és az illeték szabályait. Változásokat hoz a vámjogról szóló törvény, a társadalombiztosítási törvény, az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény, a magánnyugdíjról szóló törvény és a számviteli törvény vonatkozásában is.
Az új rendelkezések közül csak néhány szabályt emelünk ki, tekintettel arra, hogy a 2007-es változásokról szóló, novemberben rendezett Adóakadémia előadásairól részletes összefoglalók olvashatók honlapunkon.

2007. január 1-től a nyugdíj a teljes adómentesség helyett adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, ebben a tekintetben a jogalkotók visszatértek az szja 2002. január elsejét megelőző szabályaihoz. Az adókedvezmények köre a személyi jövedelemadóban, az evában és a társasági adóban a havi bevallás bevezetéséhez kapcsolódóan bővült kizárólag. Az üdülési csekkek felhasználása szélesebb körűvé vált. Változott az elvárt jövedelem megállapítására vonatkozó szabályozás is. A törvénymódosítás érinti az ekhósok járulékfizetésének kérdését is. Előírja, hogy legalább a minimálbér után fizessenek az érinttettek járulékokat. Az áfa kapcsán pontosítja az Unió területének meghatározására vonatkozó rendelkezéseket, a faktorálással egybekötött engedményezés szabályait, valamint a számlák kötelező adattartalmát. A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása a hatályos avultatási skála időtartamát lerövidíti, egyben meredekebbé és degresszívebbé teszi. Az adózás rendjéről szóló törvény tekintetében bevezeti az egycsatornás foglalkoztatotti bejelentést, a hatósági adómegállapítás kapcsán pedig bővíti a munkáltatók, kifizetők feladatait. Törvényi szinten is megerősíti, hogy a minimum járulékalap utáni fizetési kötelezettség nem vonatkozik a külön jogszabályban (azaz nem a társadalombiztosítási törvényben) szabályozott közterhekre (ekho, Start kártya, munkaadói járulék), valamint a vállalkozói járulékfizetésre.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.