Pénzügyi tárgyú törvénymódosítások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyáron elfogadott megszorító csomag kiegészítéseként december elején szavazták meg a honatyák a 2007-es pénzügyi tárgyú módosításokat tartalmazó 2006. évi CXXXI. törvényt. A döntően adózási és társadalombiztosítási kérdéseket érintő jogszabály húsznál is több törvény rendelkezéseit érinti.

Így módosítja az szja, a társasági adó, az eva, az ekho, az áfa, a fogyasztói árkiegészítés, a regisztrációs adó, a jövedéki adó, a helyi adók, az adózás rendje és az illeték szabályait. Változásokat hoz a vámjogról szóló törvény, a társadalombiztosítási törvény, az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény, a magánnyugdíjról szóló törvény és a számviteli törvény vonatkozásában is.
Az új rendelkezések közül csak néhány szabályt emelünk ki, tekintettel arra, hogy a 2007-es változásokról szóló, novemberben rendezett Adóakadémia előadásairól részletes összefoglalók olvashatók honlapunkon.

2007. január 1-től a nyugdíj a teljes adómentesség helyett adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, ebben a tekintetben a jogalkotók visszatértek az szja 2002. január elsejét megelőző szabályaihoz. Az adókedvezmények köre a személyi jövedelemadóban, az evában és a társasági adóban a havi bevallás bevezetéséhez kapcsolódóan bővült kizárólag. Az üdülési csekkek felhasználása szélesebb körűvé vált. Változott az elvárt jövedelem megállapítására vonatkozó szabályozás is. A törvénymódosítás érinti az ekhósok járulékfizetésének kérdését is. Előírja, hogy legalább a minimálbér után fizessenek az érinttettek járulékokat. Az áfa kapcsán pontosítja az Unió területének meghatározására vonatkozó rendelkezéseket, a faktorálással egybekötött engedményezés szabályait, valamint a számlák kötelező adattartalmát. A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása a hatályos avultatási skála időtartamát lerövidíti, egyben meredekebbé és degresszívebbé teszi. Az adózás rendjéről szóló törvény tekintetében bevezeti az egycsatornás foglalkoztatotti bejelentést, a hatósági adómegállapítás kapcsán pedig bővíti a munkáltatók, kifizetők feladatait. Törvényi szinten is megerősíti, hogy a minimum járulékalap utáni fizetési kötelezettség nem vonatkozik a külön jogszabályban (azaz nem a társadalombiztosítási törvényben) szabályozott közterhekre (ekho, Start kártya, munkaadói járulék), valamint a vállalkozói járulékfizetésre.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

Jelentősen megkönnyíti a könyvelők dolgát a NAV az online pénztárgépek adatainak letölthetőségével

A webes szolgáltatással az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a pénztárgépeiről érkezett naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver fejlesztője kialakítja a megfelelő funkciót. A pénztárgép adatainak gépi letöltésével automatizálható az adatbevitel, lehetővé válik a pénztárgépes bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák […]

2023. február 3.

Madách-200 – Madách Imre élete (1. rész)

Kétszáz éve született Madách Imre, a világirodalmi szempontból máig legjelentősebb magyar irodalmi mű szerzője. Az ember tragédiájának 113 fordításáról van tudomásunk, összesen 40 nyelven. Ez a legtöbbet játszott mű a magyar színpadokon, de jó néhány helyen bemutatták határainkon túl is.