Pénzügyi tárgyú törvénymódosítások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyáron elfogadott megszorító csomag kiegészítéseként december elején szavazták meg a honatyák a 2007-es pénzügyi tárgyú módosításokat tartalmazó 2006. évi CXXXI. törvényt. A döntően adózási és társadalombiztosítási kérdéseket érintő jogszabály húsznál is több törvény rendelkezéseit érinti.

Így módosítja az szja, a társasági adó, az eva, az ekho, az áfa, a fogyasztói árkiegészítés, a regisztrációs adó, a jövedéki adó, a helyi adók, az adózás rendje és az illeték szabályait. Változásokat hoz a vámjogról szóló törvény, a társadalombiztosítási törvény, az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény, a magánnyugdíjról szóló törvény és a számviteli törvény vonatkozásában is.
Az új rendelkezések közül csak néhány szabályt emelünk ki, tekintettel arra, hogy a 2007-es változásokról szóló, novemberben rendezett Adóakadémia előadásairól részletes összefoglalók olvashatók honlapunkon.

2007. január 1-től a nyugdíj a teljes adómentesség helyett adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, ebben a tekintetben a jogalkotók visszatértek az szja 2002. január elsejét megelőző szabályaihoz. Az adókedvezmények köre a személyi jövedelemadóban, az evában és a társasági adóban a havi bevallás bevezetéséhez kapcsolódóan bővült kizárólag. Az üdülési csekkek felhasználása szélesebb körűvé vált. Változott az elvárt jövedelem megállapítására vonatkozó szabályozás is. A törvénymódosítás érinti az ekhósok járulékfizetésének kérdését is. Előírja, hogy legalább a minimálbér után fizessenek az érinttettek járulékokat. Az áfa kapcsán pontosítja az Unió területének meghatározására vonatkozó rendelkezéseket, a faktorálással egybekötött engedményezés szabályait, valamint a számlák kötelező adattartalmát. A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása a hatályos avultatási skála időtartamát lerövidíti, egyben meredekebbé és degresszívebbé teszi. Az adózás rendjéről szóló törvény tekintetében bevezeti az egycsatornás foglalkoztatotti bejelentést, a hatósági adómegállapítás kapcsán pedig bővíti a munkáltatók, kifizetők feladatait. Törvényi szinten is megerősíti, hogy a minimum járulékalap utáni fizetési kötelezettség nem vonatkozik a külön jogszabályban (azaz nem a társadalombiztosítási törvényben) szabályozott közterhekre (ekho, Start kártya, munkaadói járulék), valamint a vállalkozói járulékfizetésre.Kapcsolódó cikkek

2021. július 23.

Dőlnek az adók a büdzsébe

Az áfabevételek csaknem negyedükkel nőttek. A költségvetési deficit az éves előirányzat 74,5 százaléka volt félévkor.

2021. július 23.

A munkavállalók tizede nem kapott béren kívüli juttatást

A magyar munkavállalók 46 százaléka részesül rendszeresen béren kívüli juttatásban, egytizedük azonban az idén nem kapott cafeteriát munkáltatójától a pandémia és a gazdasági visszaesés miatt – derült ki a Magyar Utalvány Zrt. által készített online kutatásból.