Problémás osztalékadók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság felszólította Németországot és Ausztriát, hogy szüntesse meg a külföldi részvényesek diszkriminálását az osztalékadó terén, ugyanis mindkét tagállam a hazai részvénytulajdonosokhoz képest nagyobb mértékben adóztatja a külföldi részvényesek számára egy hazai társaság által kifizetett osztalékot.


A brüsszeli testület a kötelezettségszegési eljárás második szakaszaként indokolással ellátott vélemény formájában szólította fel a két országot a szabályozás megváltoztatására. Amennyiben két hónapon belül nem tesznek eleget a bizottság felszólításának, Brüsszel az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Kovács László adóügyi biztos a kötelezettségszegési eljárás újabb szakaszának elindítását indokolva kijelentette: a német és az osztrák gyakorlat sérti a tőke szabad áramlására vonatkozó uniós szabályozást.

Németország esetében igen jelentős összegek sorsát érintheti az eljárás, mivel több millió külföldi befektetőnek van részvénye a nagy német cégekben – idézi a Financial Times az Ernst & Young partnerét. Klaus Ecker elmondta: egy külföldi befektető 10-15 százalékkal több adót fizethet az osztalék után, mint egy német részvényes.
Kovács László a két tagállam elleni eljárás kapcsán hivatkozott az Európai Bíróság tavaly decemberi, a Denkavit-ügyben hozott ítéletére, amely kimondta: sértette a letelepedés szabadságát az a korábbi francia szabályozás, amely szerint a belföldi társaságok által más országban lévő anyavállalat részére fizetett osztalékra 25 százalékos forrásadót számítottak fel, míg a belföldi anyacégnek fizetett osztalék nem volt adóköteles (VG, 2006. december 18., 5. oldal). A külföldi részvényesek osztalékadó fizetése terén történő diszkriminálása miatt Brüsszel az idén januárban már öt tagállamot az Európai Bíróság elé idézett.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.