Problémás osztalékadók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság felszólította Németországot és Ausztriát, hogy szüntesse meg a külföldi részvényesek diszkriminálását az osztalékadó terén, ugyanis mindkét tagállam a hazai részvénytulajdonosokhoz képest nagyobb mértékben adóztatja a külföldi részvényesek számára egy hazai társaság által kifizetett osztalékot.


A brüsszeli testület a kötelezettségszegési eljárás második szakaszaként indokolással ellátott vélemény formájában szólította fel a két országot a szabályozás megváltoztatására. Amennyiben két hónapon belül nem tesznek eleget a bizottság felszólításának, Brüsszel az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Kovács László adóügyi biztos a kötelezettségszegési eljárás újabb szakaszának elindítását indokolva kijelentette: a német és az osztrák gyakorlat sérti a tőke szabad áramlására vonatkozó uniós szabályozást.

Németország esetében igen jelentős összegek sorsát érintheti az eljárás, mivel több millió külföldi befektetőnek van részvénye a nagy német cégekben – idézi a Financial Times az Ernst & Young partnerét. Klaus Ecker elmondta: egy külföldi befektető 10-15 százalékkal több adót fizethet az osztalék után, mint egy német részvényes.
Kovács László a két tagállam elleni eljárás kapcsán hivatkozott az Európai Bíróság tavaly decemberi, a Denkavit-ügyben hozott ítéletére, amely kimondta: sértette a letelepedés szabadságát az a korábbi francia szabályozás, amely szerint a belföldi társaságok által más országban lévő anyavállalat részére fizetett osztalékra 25 százalékos forrásadót számítottak fel, míg a belföldi anyacégnek fizetett osztalék nem volt adóköteles (VG, 2006. december 18., 5. oldal). A külföldi részvényesek osztalékadó fizetése terén történő diszkriminálása miatt Brüsszel az idén januárban már öt tagállamot az Európai Bíróság elé idézett.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.