PwC: a holland adóhatóság a mecseteknek tett adományok alapján profilozott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi könyvvizsgálói hálózat legújabb jelentései szerint, a holland adóhatóság indokolatlan személyi profilozást alkalmaz az adóbevallások vizsgálata során.

A PwC jelentései rámutatnak, hogy az adóhatóság több ponton is súlyos hibákat követett el a csalásgyanús ügyek kezelésében. Az esetlegesen hibásan kitöltött adóbevallások ellenőrzése során az elemzők az adózó személyes jellemzőire összpontosítottak az adózási kockázatok helyett. A vizsgálatok során „elkövetői profilra” hagyatkoztak, amely szerint különös figyelmet kell fordítaniuk az egyedül élő, „gyakran külföldi származású”, fiatal férfiakra, akiknek a tényleges jövedelme látszólag eltért az adóbevallásban szereplő jövedelemtől. A csalási kockázatokat például olyan személyes jellemzők, mint az állampolgárság és az életkor, illetve egyes esetekben például a mecseteknek tett adományok alapján állapították meg – jelentette az NlTimes hírportál.

A feketelistát vizsgálták

Marnix van Rij pénzügyi államtitkár a holland parlamentben elítélendőnek nevezte ezt a gyakorlatot. Mint mondta, a személyes jellemzők alapján zajló szelekció nem indokolható objektívan, részben emiatt fennáll annak a kockázata, hogy „az azonos adókockázatú bevallásokat nem kezelték egyenlően” .

adóhatóság

Az egyik jelentéshez a PwC az adóbevallás-ellenőrzők által készített feketelistát vizsgálta, a másik jelentés pedig, a listázás kis- és középvállalkozások (kkv-k) tulajdonosaira gyakorolt következményeivel foglalkozott.

Csalóként kezelték a kettős állampolgárokat

A PwC kkv-adóalanyokat vizsgáló tanulmánya kimutatta, hogy a holland adóhatóság „nem megfelelően értelmezte a jó kormányzás számos elvét”. A jelentés megállapította, hogy az adóhatóságnál a csalások megközelítése vállalkozásonként is jelentősen különbözött, ami arra mutat rá, hogy hasonló eseteket nem egyformán kezeltek.

2012-től kezdődően több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. Ez legtöbbször olyan családoknál fordult elő, ahol a szülőknek kettős állampolgárságuk volt. A botrány miatt 2021 januárjában a harmadik Mark Rutte vezette kormány lemondott. A negyedik Rutte-kormányt tavaly márciusban választották meg.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.