PwC: a holland adóhatóság a mecseteknek tett adományok alapján profilozott


A PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi könyvvizsgálói hálózat legújabb jelentései szerint, a holland adóhatóság indokolatlan személyi profilozást alkalmaz az adóbevallások vizsgálata során.

A PwC jelentései rámutatnak, hogy az adóhatóság több ponton is súlyos hibákat követett el a csalásgyanús ügyek kezelésében. Az esetlegesen hibásan kitöltött adóbevallások ellenőrzése során az elemzők az adózó személyes jellemzőire összpontosítottak az adózási kockázatok helyett. A vizsgálatok során “elkövetői profilra” hagyatkoztak, amely szerint különös figyelmet kell fordítaniuk az egyedül élő, “gyakran külföldi származású”, fiatal férfiakra, akiknek a tényleges jövedelme látszólag eltért az adóbevallásban szereplő jövedelemtől. A csalási kockázatokat például olyan személyes jellemzők, mint az állampolgárság és az életkor, illetve egyes esetekben például a mecseteknek tett adományok alapján állapították meg – jelentette az NlTimes hírportál.

A feketelistát vizsgálták

Marnix van Rij pénzügyi államtitkár a holland parlamentben elítélendőnek nevezte ezt a gyakorlatot. Mint mondta, a személyes jellemzők alapján zajló szelekció nem indokolható objektívan, részben emiatt fennáll annak a kockázata, hogy “az azonos adókockázatú bevallásokat nem kezelték egyenlően” .

Az egyik jelentéshez a PwC az adóbevallás-ellenőrzők által készített feketelistát vizsgálta, a másik jelentés pedig, a listázás kis- és középvállalkozások (kkv-k) tulajdonosaira gyakorolt következményeivel foglalkozott.

Csalóként kezelték a kettős állampolgárokat

A PwC kkv-adóalanyokat vizsgáló tanulmánya kimutatta, hogy a holland adóhatóság “nem megfelelően értelmezte a jó kormányzás számos elvét”. A jelentés megállapította, hogy az adóhatóságnál a csalások megközelítése vállalkozásonként is jelentősen különbözött, ami arra mutat rá, hogy hasonló eseteket nem egyformán kezeltek.

2012-től kezdődően több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. Ez legtöbbször olyan családoknál fordult elő, ahol a szülőknek kettős állampolgárságuk volt. A botrány miatt 2021 januárjában a harmadik Mark Rutte vezette kormány lemondott. A negyedik Rutte-kormányt tavaly márciusban választották meg.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.